Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym

By 00:00 ,

Lekkie ciasto bez pieczenia, idealne na upalne czerwcowe dni. Zimna truskawkowo-rabarbarowa pianka smakuje naprawdę doskonale. Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia” (5/2012), ale pojawił się też na wielu blogach – i absolutnie nie dziwię się, że zrobił taką furorę :) Ciasto jest nietrudne do wykonania, ładnie wygląda, a co najważniejsze... jest przepyszne! :)

Photobucket 

CIASTO Z MUSEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWYM 
200g herbatników (najlepiej ciastek Digestive, ale zwykłe herbatniki też mogą być), 
100g masła, 
500g rabarbaru, 
500g truskawek, 
1 szklanka cukru, 
1 łyżka cukru waniliowego, 
1 szklanka śmietanki kremówki, 
7 łyżeczek żelatyny 

Żelatynę wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, a łodygi pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla, dodać cukier, cukier waniliowy i ½ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić na niewielkim ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia. 
Truskawki umyć, usunąć szypułki i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków (nie miksować blenderem na papkę – mają być widoczne kawałki). Truskawki dodać do rabarbaru. 
Śmietankę ubić i delikatnie wmieszać ją do masy truskawkowo-rabarbarowej. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny. 
Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem. Najlepiej dodawać masło stopniowo – w zależności od rodzaju ciastek może się okazać, że trzeba dodać mniej lub więcej masła. Herbatniki powinny mieć strukturę mokrego piasku. Wyłożyć nimi dno i boki formy do tarty lub tortownicy o średnicy 24 cm, mocno dociskając spód i brzegi. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. 
Na schłodzony spód wylać tężejącą masę i wyrównać powierzchnię. 
Wstawić ponownie do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Photobucket 


Truskawkowy zawrót głowy 2013

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Wygląda na prawdę smakowicie! Przepis zapisany, jak tylko będę na zakupach i zaopatrzę się we wszystkie składniki to od razu muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne kropki u ciebie Mirabelko:)
    ps: pyszne ciacho!:))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbarowej!

    OdpowiedzUsuń