Obsługiwane przez usługę Blogger.

Smażone warzywa z rabarbarem w stylu azjatyckim

By 11:21 , , ,

Rabarbar w ciastach czy kompotach jest bardzo popularnym składnikiem, ale w wytrawnych daniach wciąż spotyka się go nieczęsto. Na moim blogu warzywo to dwukrotnie pojawiało się jako składnik obiadu: w kurczaku z rabarbarowym chutney’em i karkówce z rabarbarem. Ostatnio przygotowałam – dla odmiany – danie wegetariańskie z dodatkiem rabarbaru, w stylu azjatyckim. 
Inspiracją był przepis z gazety „Moje Gotowanie” 5/2011, ale zmieniłam w nim mnóstwo rzeczy, od głównych składników, po przyprawy ;) Okazało się, że rabarbar jest bardzo ciekawym składnikiem, który w intrygujący sposób przełamuje łagodność marchewki i kalarepki swoim kwaśnym smakiem. Bardzo fajny eksperyment :)

Photobucket 

SMAŻONE WARZYWA Z RABARBAREM 
(2 porcje) 
2 kalarepki, 
2 marchewki, 
1 łodyga rabarbaru, 
2 cebulki dymki, 
1 ząbek czosnku, 
mały kawałek papryczki chili, 
½ szklanki bulionu warzywnego, 
1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej, 
1 łyżeczka sosu sojowego, 
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
odrobina (na czubku noża) kurkumy, 
1 łyżka oleju rzepakowy lub arachidowy do smażenia, 
kilka kropli oleju sezamowego, 
2 łyżeczki sezamu uprażonego na suchej patelni 

 Cebulkę dymkę, czosnek i papryczkę chili (bez pestek) posiekać. Kalarepki i marchewki obrać i pokroić w słupki. Z łodygi rabarbaru odciąć końce, a resztę pokroić w plasterki. 
W woku lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić dymkę, czosnek, marchewkę i kalarepkę. Smażyć razem kilka minut, mieszając. Następnie wlać bulion, dodać kurkumę, paprykę i sos sojowy i gotować ok. 7-10 minut, aż warzywa będą na wpół ugotowane. Od czasu do czasu mieszać, aby gotowały się równomiernie. Wrzucić rabarbar i gotować jeszcze ok. 2 minuty. 
Mąkę kukurydzianą rozmieszać w małej ilości zimnej wody i dodać do warzyw, mieszając, aż sos się zagęści. Na koniec skropić potrawę olejem sezamowym. 
Na talerzu każdą porcję posypać ziarnami sezamu. 

Podawać z ryżem curry (przepis tutaj).


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Piękne kolory! Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe to danie :)
    Dziękuję za kolejny przepis do akcji:)

    OdpowiedzUsuń