Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka z młodej kapusty

By 17:53 , , , , , ,

Pyszna, chrupiąca i kolorowa surówka... Nic, tylko robić póki trwa sezon na młodą kapustę :) Przepis znalazłam na tej stronie, jednak trochę go zmodyfikowałam, bo włos mi się zjeżył na głowie, gdy przeczytałam skład gotowych sosów do sałatek – które tak łatwo przecież zrobić z naturalnych składników ;)


Photobucket

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY
½ główki młodej kapusty, 
2 marchewki, 
5 średnich rzodkiewek, 
½ pęczka koperku lub natki pietruszki,
4 cebulki dymki z małymi cebulkami, 
1 mały ząbek czosnku, 
sól, pieprz, 
1 łyżeczka cukru,
suszone lub świeże oregano, 
3-4 łyżki oliwy lub oleju, 
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 

Kapustę poszatkować i umieścić w misce. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać wraz ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty. 
Oliwę i sok z cytryny wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.


 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Bardzo kolorowo i zachęcająco wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna surówka. Uwielbiam surówki na bazie młodej kapusty, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna sałatka, wypróbowałam i polecam! :)

    OdpowiedzUsuń