Obsługiwane przez usługę Blogger.

Spanakopita

By 11:14 , , ,

Spanakopita to grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Przeważnie pieczony jest w jednej dużej formie, jednak można też piec jego mniejsze wersje w kształcie trójkątnych pierożków albo ślimaków. 
Ciasto filo jest cudnie chrupiące i pyszne, dlatego spanakopity najlepiej podawać na ciepło. Po wystygnięciu przejmują niestety wilgoć z nadzienia. Wystarczy je jednak ponownie odgrzać w piekarniku, by odzyskały chrupkość. Pyszności!

Photobucket

SPANAKOPITA
6 płatów ciasta filo (o wymiarach ok. 30 x 40 cm),
2 pęczki szpinaku,
200g sera feta,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz,
ok. 1/3 kostki masła,
odrobina mąki do podsypania

Ciasto filo rozmrozić. 
Szpinak oczyścić, włożyć do rondla, zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody. Drobno pokroić i włożyć do miski. Dodać pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku (soli mało lub wcale, bo feta jest już słona). Dokładnie wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. 
Masło stopić. Na podsypanym mąką blacie ułożyć 1 płat ciasta filo szerszym bokiem do siebie i posmarować go stopionym masłem. Przykryć drugim płatem ciasta i również posmarować go masłem (pozostałe płaty ciasta przykryć ściereczką, aby nie wyschły). 
Następnie płaty podzielić na 4 pasy, wzdłuż krótszego boku, o szerokości ok. 10 cm. Na jednym końcu ułożyć trochę nadzienia, a następnie składać po skosie w trójkąt, jak na obrazkach. Gotowe, trójkątne pierożki również posmarować z wierzchu masłem.

Photobucket

Można również formować spanakopity w kształcie ślimaków. W tym celu dwa posmarowane masłem i złączone ze sobą płaty ciasta filo przeciąć na 2 pasy wzdłuż dłuższego boku. Nadzienie nałożyć cienkim wałkiem, a następnie całość zawinąć w rulon. Powstały rulon skręcić w ślimaka i posmarować masłem.

Photobucket

Spanakopity układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut do momentu zrumienienia.
Podawać na ciepło.

Z tej ilości składników wychodzi 12 trójkątnych sztuk lub 6 ślimaków (ja zrobiłam 8 trójkątów i 2 ślimaki).

Photobucket

 Photobucket

(zainspirowane przepisem od granity)

Czas na szpinak!

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. robiłam je kiedyś, były rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nei robiłam ale to na pewno się zmieni!! Uwielbiam szpinak i ser feta a patrząc na twoje zdjęcia nabrałam takiej ochoty ze lecę do sklepu po potrzebne składniki!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też się przymierzam do jej zrobienia, świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń