Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z papryką, rzodkiewkami i serem feta

By 10:41 , , , , , ,

Pewnie zgodzicie się ze mną, że rzodkiewki na ciepło dość rzadko pojawiają się w przepisach. U mnie do tej pory pojawiły się raz, w sałatce. Tym razem wykorzystałam je jako jeden ze składników sosu do makaronu. Są lekko chrupiące i stanowią oryginalny akcent w banalnej z pozoru potrawie :) Warto spróbować. 

Photobucket 

MAKARON Z PAPRYKĄ, RZODKIEWKAMI I SEREM FETA
(4 porcje)
350g razowego makaronu (u mnie penne), 
1 nieduży strąk czerwonej papryki, 
1 nieduży strąk zielonej papryki, 
duży pęczek rzodkiewek, 
3 średnie, dojrzałe pomidory, 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
150g sera feta, 
2 łyżki oliwy, 
świeża posiekana bazylia, 
słodka lub ostra papryka w proszku, 
sól i pieprz 

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, papryki i rzodkiewki w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać paprykę, rzodkiewki i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, mieszając. Dodać pomidory i koncentrat. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Dusić ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
W tym czasie ugotować al dente makaron, odcedzić go i nałożyć na talerze. Polać sosem warzywnym, posypać kostkami fety i posiekaną bazylią. 


(przepis pochodzi z książeczki "Pomysły na dania z młodymi warzywami")


Nakarm Cukrzyka latem

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. świeżo i pysznie, idealnie na upalne dni, które wydają sie ostatnio trwać bez końca :)

    OdpowiedzUsuń