Makaron z papryką, rzodkiewkami i serem feta
Pewnie zgodzicie się ze mną, że rzodkiewki na ciepło dość rzadko pojawiają się w przepisach. U mnie do tej pory pojawiły się raz, w sałatce. Tym razem wykorzystałam je jako jeden ze składników sosu do makaronu. Są lekko chrupiące i stanowią oryginalny akcent w banalnej z pozoru potrawie :) Warto spróbować.
MAKARON Z PAPRYKĄ, RZODKIEWKAMI I SEREM FETA
(4 porcje)
350g razowego makaronu (u mnie penne),
1 nieduży strąk czerwonej papryki,
1 nieduży strąk zielonej papryki,
duży pęczek rzodkiewek,
3 średnie, dojrzałe pomidory,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
150g sera feta,
2 łyżki oliwy,
świeża posiekana bazylia,
słodka lub ostra papryka w proszku,
sól i pieprz
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, papryki i rzodkiewki w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać paprykę, rzodkiewki i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, mieszając. Dodać pomidory i koncentrat. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Dusić ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie ugotować al dente makaron, odcedzić go i nałożyć na talerze. Polać sosem warzywnym, posypać kostkami fety i posiekaną bazylią.
(przepis pochodzi z książeczki "Pomysły na dania z młodymi warzywami")
2 komentarze
fajny pomysł na letni obiad:)
OdpowiedzUsuńświeżo i pysznie, idealnie na upalne dni, które wydają sie ostatnio trwać bez końca :)
OdpowiedzUsuń