Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łosoś pieczony ze szpinakiem i mozzarellą

By 15:50 , , , ,

Łosoś i szpinak to para idealna. Podobnie jak szpinak i mozzarella. Jeśli połączymy ze sobą te składniki, otrzymamy boskie trio smakowe :) U mnie takie trio zagościło wczoraj na obiedzie. 

Photobucket 

ŁOSOŚ PIECZONY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ
(2 porcje) 
2 porcje filetu z łososia (po ok. 150g każdy), 
3 garście liści szpinaku,
1/2 kulki mozzarelli,
3 łyżki jogurtu,
1 duży ząbek czosnku, 
sól i pieprz, 
1 łyżka oliwy lub oleju, 
sok z cytryny 

Listki szpinaku opłukać, przelać wrzątkiem na sitku, odsączyć i odcisnąć z wody i pokroić. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Filety z łososia umyć, osuszyć i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodporonym lub na blasze wyłożonej papierem. Oprószyć solą i pieprzem, obłożyć szpinakiem. 
Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze 5-10 minut, do momentu aż ser się zarumieni.




Czas na szpinak!

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Lubię to Twoje Trio obiadowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie boskie polaczenie!
    (A szpinak i feta ostatnio chodzi za mna strasznie w postaci spanakopity.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że robiłam? :> parę wpisów temu jest przepis ;) zrób koniecznie :)

      Usuń
  3. O super, lubie i łososia i szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jakże pysznie wygląda ten łosoś !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię robić na obiad pysznego łososia, szczególnie ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to musiało smakować!:D:D:D mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam! Pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sprobujcie zwinąć to w ciasto francuskie i upiec. Pychotka

    OdpowiedzUsuń