Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łosoś pieczony ze szpinakiem i serem feta

By 15:50 , , , ,

Łosoś i szpinak to para idealna. Podobnie jak szpinak i ser feta. Jeśli połączymy ze sobą te składniki, otrzymamy boskie trio smakowe :) U mnie takie trio zagościło wczoraj na obiedzie. 

Photobucket 

ŁOSOŚ PIECZONY ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 
(2 porcje) 
2 filety z łososia (po ok. 150g każdy), 
2 nieduże pęczki szpinaku, 
ok. 75g sera feta, 
1 duży ząbek czosnku, 
sól i pieprz, 
1 łyżka oliwy lub oleju, 
sok z cytryny 

Listki szpinaku opłukać, przelać wrzątkiem na sitku, odsączyć i odcisnąć z wody i pokroić. Na patelni rozgrzać olej/oliwę, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na niedużym ogniu przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać pokruszony ser feta, doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Filety z łososia umyć, osuszyć i ułożyć w naczyniu żaroodporonym. Oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny. Obłożyć szpinakiem. 
Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Gotowe :) 


(inspirowane przepisem stąd, z moimi modyfikacjami) 


Czas na szpinak!

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Lubię to Twoje Trio obiadowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie boskie polaczenie!
    (A szpinak i feta ostatnio chodzi za mna strasznie w postaci spanakopity.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że robiłam? :> parę wpisów temu jest przepis ;) zrób koniecznie :)

      Usuń
  3. O super, lubie i łososia i szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jakże pysznie wygląda ten łosoś !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię robić na obiad pysznego łososia, szczególnie ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to musiało smakować!:D:D:D mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam! Pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sprobujcie zwinąć to w ciasto francuskie i upiec. Pychotka

    OdpowiedzUsuń