Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wytrawne ciasto ze szpinakiem i serem feta

By 11:00 , , ,

Przepyszne słone ciasto ze świeżym szpinakiem i serem feta. Nie tylko fajnie wygląda, ale smakuje naprawdę świetnie. Mnie ten smak odrobinę przypomina pizzę, pewnie za sprawą oregano, którego dodałam ;) Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go jeść jako dodatek do sałatek albo np. zamiast pasztecika do barszczu... albo po prostu wcinać sam :) polecam! 

Photobucket 

WYTRAWNE CIASTO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 
1 duży pęczek szpinaku, 
200g sera feta, 
10 łyżek mąki pszennej (czubatych), 
5 łyżek mąki kukurydzianej (czubatych), 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
2 jajka, 
3/4 szklanki maślanki, 
1/3 szklanki oleju, 
1 duży ząbek czosnku, 
2 szczypty soli, 
szczypta pieprzu, 
szczypta suszonego oregano 

Liście szpinaku opłukać, włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody, a następnie pokroić (ja kroiłam niezbyt drobno). 
Wymieszać razem mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. 
W dużej misce wymieszać jajka, maślankę i olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano oraz mąki z proszkiem. Wszystko wymieszać łyżką (mogą pozostać grudki). Dodać szpinak i pokrojony w kostkę ser feta i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. 
Keksówkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem. 
Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem (mogą być na nim widoczne ślady sera, ale nie surowego ciasta). 


 (inspirowane przepisem stąd, z moimi modyfikacjami) 


Czas na szpinak!

Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. Kocham szpinak. Na pewno sprobuje, zapraszam chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetnie :) Koniecznie muszę zrobić, wygląda tak smacznie że będę teraz myślała tylko o tym cieście :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba i ten smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. szpinak i feta moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie wytrawne ciacha. idealne na przekąskę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wspaniale :) chyba pożyczę i też zmodyfikuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto, dałabym się za nie pokroić :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam... i pycha:) Zamiast oleju dałam roztopione masło, trochę więcej czosnku, ale następnym razem będzie jeszcze więcej czosnku i odrobina gałki. Polecam każdemu, kto lubi szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super, z chęcią porwałabym kawałek na kolację! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czym można zastąpić mąkę kukurydzianą, czy jest ona niezbędna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana nadaje ciastu lekkości, ładnego koloru i delikatnie kukurydzianego smaku, zdecydowanie warto ją tu zastosować. Jeśli absolutnie nie ma możliwości jej kupna (chociaż w Polsce jest w prawie każdym większym sklepie), to można użyć dodatkowych 5 łyżek mąki pszennej - ciasto na pewno też wyjdzie, chociaż będzie trochę inne. :)

      Usuń
  11. Zamiast jajek dodałam siemienia lnianego, a zamiast sera marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń