Wytrawne ciasto ze szpinakiem i serem feta
Przepyszne słone ciasto ze świeżym szpinakiem i serem feta. Nie tylko fajnie wygląda, ale smakuje naprawdę świetnie. Mnie ten smak odrobinę przypomina pizzę, pewnie za sprawą oregano, którego dodałam ;)
Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go jeść jako dodatek do sałatek albo np. zamiast pasztecika do barszczu... albo po prostu wcinać sam :) polecam!
WYTRAWNE CIASTO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
- 1 duży pęczek szpinaku,
- 200g sera feta,
- 10 łyżek mąki pszennej (czubatych),
- 5 łyżek mąki kukurydzianej (czubatych),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki maślanki,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 szczypty soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta suszonego oregano
Liście szpinaku opłukać, włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody, a następnie pokroić (ja kroiłam niezbyt drobno).
Wymieszać razem mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.
W dużej misce wymieszać jajka, maślankę i olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano oraz mąki z proszkiem. Wszystko wymieszać łyżką (mogą pozostać grudki). Dodać szpinak i pokrojony w kostkę ser feta i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Keksówkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem (mogą być na nim widoczne ślady sera, ale nie surowego ciasta).
(inspirowane przepisem stąd, z moimi modyfikacjami)
13 komentarze
Kocham szpinak. Na pewno sprobuje, zapraszam chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWow, świetnie :) Koniecznie muszę zrobić, wygląda tak smacznie że będę teraz myślała tylko o tym cieście :))
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba i ten smak.
OdpowiedzUsuńszpinak i feta moje ulubione połączenie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie wytrawne ciacha. idealne na przekąskę ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :) chyba pożyczę i też zmodyfikuję ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda to ciasto, dałabym się za nie pokroić :))
OdpowiedzUsuńUpiekłam... i pycha:) Zamiast oleju dałam roztopione masło, trochę więcej czosnku, ale następnym razem będzie jeszcze więcej czosnku i odrobina gałki. Polecam każdemu, kto lubi szpinak:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńWygląda super, z chęcią porwałabym kawałek na kolację! :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić mąkę kukurydzianą, czy jest ona niezbędna?
OdpowiedzUsuńMąka kukurydziana nadaje ciastu lekkości, ładnego koloru i delikatnie kukurydzianego smaku, zdecydowanie warto ją tu zastosować. Jeśli absolutnie nie ma możliwości jej kupna (chociaż w Polsce jest w prawie każdym większym sklepie), to można użyć dodatkowych 5 łyżek mąki pszennej - ciasto na pewno też wyjdzie, chociaż będzie trochę inne. :)
UsuńZamiast jajek dodałam siemienia lnianego, a zamiast sera marchewkę :)
OdpowiedzUsuń