Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki z młodej kapusty i ziemniaków

By 10:06 , , ,

Trochę inne placki ziemniaczane – takie „na bogato”, z poszatkowaną młodą kapustą i kiełbasą. Bardzo smaczne, sycące no i tanie ;) W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z kiełbasy, oczywiście. 

 

PLACKI Z MŁODEJ KAPUSTY I ZIEMNIAKÓW 
(2-3 porcje) 
  • 1/3 główki młodej kapusty, 
  • 2 duże ziemniaki, 
  • 2 jajka, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • ewentualnie 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 kiełbaska śląska (lub inna), 
  • ½ cebuli, 
  • sól i pieprz, 
  • natka pietruszki, 
  • słodka papryka w proszku, 
  • zioła prowansalskie, 
  • olej do smażenia 

Kapustę drobno poszatkować, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Cebulkę i natkę drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć. Włożyć do miski, dodać cebulę, kiełbasę, natkę, jajka i odciśniętą kapustę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ewentualnie pszenną, jeżeli ciasto jest za rzadkie. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. 
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron placki. Usmażone kłaść na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Podawać z ketchupem albo sosem pieczarkowym.


(przepis znaleziony tutaj, z moimi modyfikacjami) 


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Niedawno robiłam bardzo podobne. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mirabelko dopisuję do wypóbowania ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, muszę wypróbować.)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie. Przyznaję, że placków z młodą kapustą jeszcze nie jadłam, więc przepis chętnie wypróbuję w swojej kuchni.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się ten blog:) polecam go znajomym bo przepisy są wyśmienite! dziękuje za tyle cudownych pomysłów:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ogromnie miło mi czytać takie opinie :)))

      Usuń