Placki z młodej kapusty i ziemniaków
Trochę inne placki ziemniaczane – takie „na bogato”, z poszatkowaną młodą kapustą i kiełbasą. Bardzo smaczne, sycące no i tanie ;)
W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z kiełbasy, oczywiście.
PLACKI Z MŁODEJ KAPUSTY I ZIEMNIAKÓW
(2-3 porcje)
- 1/3 główki młodej kapusty,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- ewentualnie 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 kiełbaska śląska (lub inna),
- ½ cebuli,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- słodka papryka w proszku,
- zioła prowansalskie,
- olej do smażenia
Kapustę drobno poszatkować, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Cebulkę i natkę drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć. Włożyć do miski, dodać cebulę, kiełbasę, natkę, jajka i odciśniętą kapustę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ewentualnie pszenną, jeżeli ciasto jest za rzadkie. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron placki. Usmażone kłaść na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Podawać z ketchupem albo sosem pieczarkowym.
(przepis znaleziony tutaj, z moimi modyfikacjami)
7 komentarze
Niedawno robiłam bardzo podobne. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńMirabelko dopisuję do wypóbowania ! :)
OdpowiedzUsuńSuper, muszę wypróbować.)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Przyznaję, że placków z młodą kapustą jeszcze nie jadłam, więc przepis chętnie wypróbuję w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
ale pomysł:D bomba!:D
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten blog:) polecam go znajomym bo przepisy są wyśmienite! dziękuje za tyle cudownych pomysłów:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, ogromnie miło mi czytać takie opinie :)))
Usuń