Obsługiwane przez usługę Blogger.

Orzechowy wieniec z truskawkami

By 19:00

W ramach wspólnego gotowania – coś w 100% sezonowego, czyli słodkości z truskawkami :) Coś, co wszystkie Tygryski lubią najbardziej! Ja skusiłam się na elegancki orzechowy wieniec z ciasta zaparzanego (takiego, jak na ptysie), wypełniony bitą śmietaną i truskawkami. Lekki i niezbyt słodki, pyszny, idealny na upalne popołudnia. Jedyną jego wadą było to, że trochę trudno się go kroiło... ale da się to przeżyć ;) 

Przepis pochodzi z magazynu „Moje Gotowanie” 5/2011, ja wprowadziłam niewielkie zmiany. 

Photobucket 

ORZECHOWY WIENIEC Z TRUSKAWKAMI 
ciasto: 
100g masła, 
200ml wody, 
100g mąki, 
3 jajka, 
80g zmielonych orzechów włoskich, 
szczypta soli, 
szczypta cynamonu 

nadzienie: 
500ml śmietanki kremówki, 
1 łyżka cukru waniliowego, 
2-3 łyżki cukru pudru + trochę do posypania,
2 opakowania śmietan-fixu, 
ok. 750g truskawek, 
świeża mięta do dekoracji (opcjonalnie) 


Do garnka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i intensywnie mieszać, aż powstanie gładka, jednolita „klucha”. Ciasto odstawić do przestudzenia. 
Jajka roztrzepać w kubeczku. Ucierając ciasto drewnianą łyżką lub mikserem, stopniowo dodawać jajka. Na koniec wmieszać cynamon. 
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ołówkiem narysować na niej okrąg o średnicy ok. 20-22 cm. Ciasto nakładać łyżką na zaznaczoną linię – tak, aby powstał wieniec. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić. Jeśli góra trochę pokruszy się podczas krojenia, nic nie szkodzi – na końcu cukier puder i tak to zamaskuje ;) 

Truskawki umyć, osączyć i przekroić na połówki lub ćwiartki. 
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix. Na spód wieńca nałożyć bitą śmietanę, na niej ułożyć truskawki. Całość przykryć górą ciasta. Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą. 


Ciasto nie nadaje się do długiego przechowywania, bo może nabrać wilgoci od śmietany. Najlepiej, by zostało zjedzone w ciągu kilku godzin :) 

Photobucket 


A inne smakowite desery z truskawkami znajdziecie u Panny Malwinny, Chantel, Peli, Siaśki, Gin, Wojciecha, Bartoldzika, Siankoo, Mopsika, Wiery i Shinju :)


Truskawkowy zawrót głowy 2013

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. prezentuje się świetnie , niezwykle apetyczne to ciasto i skład apetyczny do potęgi entej

    OdpowiedzUsuń
  2. O nieeee... to ciasto wygląda tak cudownie, że moja dieta jest zagrożona :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Słów mi brakuje, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł i pewnie smakuje nieziemsko? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, coś cudownego :) Muszę w końcu zrobić ptysie, z truskawkami najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda ten wieniec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przykro mi, że wcześniej nie wzięłam się za przeglądanie przepisów... bo wieniec brzmi bosko!

    OdpowiedzUsuń