Ryż z botwinką i szynką
Szybki i smaczny obiad – w sam raz dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na siedzenie w kuchni ;) To przykład na to, że botwinka nadaje się nie tylko do zupy.
RYŻ Z BOTWINKĄ I SZYNKĄ
(2 porcje)
- 100g brązowego ryżu,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- liście z 1 pęczka botwinki,
- 80g chudej szynki dobrej jakości (w plastrach),
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub arachidowego,
- kilka kropli oleju sezamowego (niekoniecznie),
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki sezamu
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie liście botwinki umyć i pokroić w szerokie paski. Sezam uprażyć na suchej patelni i wyjąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir i odcedzony, ugotowany ryż. Smażyć, mieszając 2-3 minuty. Dodać szynkę pokrojoną w szerokie paski, liście botwinki, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem, smażyć kolejne 2-3 minuty. Na koniec skropić potrawę odrobiną oleju sezamowego.
Przed podaniem każdą porcję posypać sezamem.
(przepis z magazynu „To jest pyszne” z moimi zmianami)
3 komentarze
Nominowałam Cię do Liebster Blog, proszę o odpowiedzi na krótkie pytania na moim blogu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale nie pisz , że to dla tych , co nie chcą siedzieć w kuchni - sam sposób postępowania zajmuje zbyt wiele czasu - oczywiście dla tych jak wyżej wspomniałaś
OdpowiedzUsuńAnonimowy, przygotowanie tego dania nie zajmuje ani wiele czasu, ani nie wymaga wiele pracy. To naprawdę nie jest potrawa wymagająca dużego wysiłku :) no chyba, że dla kogoś szczytem "pracy" w kuchni jest włożenie mrożonej pizzy do pieca albo wymieszanie makaronu z gotowym sosem zrobionym z proszku... :) ale mam na myśli tych, którzy chcą się jednak trochę racjonalniej odżywiać :) pozdrawiam!
Usuń