Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryż z botwinką i szynką

By 17:10 , , , , ,

Szybki i smaczny obiad – w sam raz dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na siedzenie w kuchni ;) To przykład na to, że botwinka nadaje się nie tylko do zupy. 

 

RYŻ Z BOTWINKĄ I SZYNKĄ 
(2 porcje) 
  • 100g brązowego ryżu, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • liście z 1 pęczka botwinki, 
  • 80g chudej szynki dobrej jakości (w plastrach), 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub arachidowego, 
  • kilka kropli oleju sezamowego (niekoniecznie), 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • sól i pieprz, 
  • 2 łyżeczki sezamu 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. 
W tym czasie liście botwinki umyć i pokroić w szerokie paski. Sezam uprażyć na suchej patelni i wyjąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir i odcedzony, ugotowany ryż. Smażyć, mieszając 2-3 minuty. Dodać szynkę pokrojoną w szerokie paski, liście botwinki, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem, smażyć kolejne 2-3 minuty. Na koniec skropić potrawę odrobiną oleju sezamowego. 
Przed podaniem każdą porcję posypać sezamem. 

(przepis z magazynu „To jest pyszne” z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog, proszę o odpowiedzi na krótkie pytania na moim blogu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale nie pisz , że to dla tych , co nie chcą siedzieć w kuchni - sam sposób postępowania zajmuje zbyt wiele czasu - oczywiście dla tych jak wyżej wspomniałaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, przygotowanie tego dania nie zajmuje ani wiele czasu, ani nie wymaga wiele pracy. To naprawdę nie jest potrawa wymagająca dużego wysiłku :) no chyba, że dla kogoś szczytem "pracy" w kuchni jest włożenie mrożonej pizzy do pieca albo wymieszanie makaronu z gotowym sosem zrobionym z proszku... :) ale mam na myśli tych, którzy chcą się jednak trochę racjonalniej odżywiać :) pozdrawiam!

      Usuń