Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka ze szparagami i truskawkami

By 12:21 , , , ,

...czyli kwintesencja czerwca na talerzu! Krajowe truskawki już się pojawiły, a szparagi jeszcze można nabyć – tak więc jest to idealna pora, by przygotować lekką sałatkę z tych składników. :) 

Photobucket 

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI 
(1 porcja) 
1 garść rukoli, 
8 szt. cienkich białych szparagów (lub 3-4 grube), 
garść truskawek, 
1 łyżka oliwy, 
1 łyżeczka soku z cytryny, 
1 łyżeczka miodu, 
kilka kropli sosu balsamico, 
sól i pieprz 

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Przeciąć na pół, a następnie pokroić na 2-3 kawałki. Truskawki oczyścić i pokroić na połówki (większe na ćwiartki). 
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej szparagi przez 2-3 minuty. Dodać miód i smażyć, mieszając, kolejne 2-3 minuty (albo dłużej, jeśli szparagi są grube). Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszać. 
Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Dodać truskawki i szparagi. Na koniec skropić sosem balsamico. 


(inspiracja: magazyn "To jest pyszne" 2/2011) 



Truskawkowy zawrót głowy 2013

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze