Kurczak faszerowany szpinakiem i serem feta w sosie winnym
Od początku nie miałam wątpliwości, że to danie będzie pyszne. Delikatny filet z kurczaka faszerowany szpinakiem i fetą w aksamitnym sosie na bazie białego wina to rewelacyjne danie na niedzielny obiad :)
Przepis pochodzi z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”, wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, używając świeżego szpinaku zamiast mrożonego, niemniej poza sezonem można skorzystać z mrożonki (w przepisie podawali 500g mrożonego szpinaku na 4 porcje) :)
Pyszności, gorąco polecam! :)
KURCZAK FASZEROWANY SZPINAKIEM I SEREM FETA
(2 porcje)
- 2 filety z kurczaka,
- 1 pęczek szpinaku,
- 100g sera feta,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa,
- 30g masła,
- 1 łyżka mąki,
- ½ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
- ½ szklanki bulionu drobiowego,
- 4-5 łyżek śmietanki 30%,
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz
Listki szpinaku umyć i przelać wrzątkiem na sitku. Odcisnąć w dłoniach (uważając, żeby się nie poparzyć) i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i krotko podsmażyć szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć patelnię z ognia, wkruszyć ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem (soli mało, bo feta jest słona).
Filety umyć i osuszyć. Od grubszego końca naciąć nożem wewnątrz każdego filetu długą kieszeń (uważając, by nie przedziurawić mięsa). Do środka nałożyć farsz szpinakowo-serowy. Spiąć wykałaczką, aby mięso trzymało kształt podczas gotowania, a farsz nie wyleciał. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć, aż pojawią się bąbelki. Wówczas wlać wino i bulion, intensywnie mieszając i tak powstały sos zagotować. Dodać natkę pietruszki i śmietankę. Do sosu włożyć filety i dusić je ok. 20 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę.
Uduszone mięso wyjąć, usunąć wykałaczki i pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu i polać sosem.
9 komentarze
muszę pożyczyć przepis ;) wygląda bardzo apetycznie !:)
OdpowiedzUsuńpożyczaj, pożyczaj i próbuj :)
UsuńPyszne, wiosenne danie w sam raz dla mnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
Fajne danie, dzieki za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńdawno nie widziałam tak apetycznie podanego kurczaka:) pycha
OdpowiedzUsuńWino rozumiem, że powinno być wytrawne, tak?
OdpowiedzUsuńWytrawne lub półwytrawne, już dopisuję :)
UsuńA czy wino odparuje ? Bedzie je bardzo czuć ?
OdpowiedzUsuńAlkohol odparuje, ale winny posmak zostaje. Jeśli ktoś nie lubi tego smaku, lepiej zastąpić wino dodatkową ilością bulionu :)
Usuń