Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak faszerowany szpinakiem i serem feta w sosie winnym

By 10:15 , ,

Od początku nie miałam wątpliwości, że to danie będzie pyszne. Delikatny filet z kurczaka faszerowany szpinakiem i fetą w aksamitnym sosie na bazie białego wina to rewelacyjne danie na niedzielny obiad :) 
Przepis pochodzi z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”, wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, używając świeżego szpinaku zamiast mrożonego, niemniej poza sezonem można skorzystać z mrożonki (w przepisie podawali 500g mrożonego szpinaku na 4 porcje) :) Pyszności, gorąco polecam! :) 

 


KURCZAK FASZEROWANY SZPINAKIEM I SEREM FETA 
(2 porcje) 
  • 2 filety z kurczaka, 
  • 1 pęczek szpinaku, 
  • 100g sera feta, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • oliwa, 
  • 30g masła, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • ½ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego), 
  • ½ szklanki bulionu drobiowego, 
  • 4-5 łyżek śmietanki 30%, 
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • sól i pieprz 

Listki szpinaku umyć i przelać wrzątkiem na sitku. Odcisnąć w dłoniach (uważając, żeby się nie poparzyć) i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i krotko podsmażyć szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć patelnię z ognia, wkruszyć ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem (soli mało, bo feta jest słona). 
Filety umyć i osuszyć. Od grubszego końca naciąć nożem wewnątrz każdego filetu długą kieszeń (uważając, by nie przedziurawić mięsa). Do środka nałożyć farsz szpinakowo-serowy. Spiąć wykałaczką, aby mięso trzymało kształt podczas gotowania, a farsz nie wyleciał. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. 
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć, aż pojawią się bąbelki. Wówczas wlać wino i bulion, intensywnie mieszając i tak powstały sos zagotować. Dodać natkę pietruszki i śmietankę. Do sosu włożyć filety i dusić je ok. 20 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę. 
Uduszone mięso wyjąć, usunąć wykałaczki i pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu i polać sosem. 


Czas na szpinak!

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. muszę pożyczyć przepis ;) wygląda bardzo apetycznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, wiosenne danie w sam raz dla mnie!

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie, dzieki za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie widziałam tak apetycznie podanego kurczaka:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Wino rozumiem, że powinno być wytrawne, tak?

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy wino odparuje ? Bedzie je bardzo czuć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol odparuje, ale winny posmak zostaje. Jeśli ktoś nie lubi tego smaku, lepiej zastąpić wino dodatkową ilością bulionu :)

      Usuń