Knedle z młodą kapustą i twarogiem
Świetny przepis na wytrawne knedle. Farsz niby prosty, ale nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem kapusty i twarogu – dopóki nie natrafiłam na przepis na pierogi z tym farszem. Ponieważ ostatnio zrobiłam pierogowy maraton, uznałam, że taki farsz świetnie sprawdzi się także w knedlach, zwłaszcza, że do tej pory jadałam je tylko na słodko z owocami i byłam ciekawa jak będą smakowały w wersji wytrawnej :) no i wg mnie wyszedł bardzo pyszny, „swojski” obiad :)
KNEDLE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I TWAROGIEM
(4 porcje)
- 1kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
- ok. 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2/3 główki młodej kapusty,
- 150-200g twarogu,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz,
- masło do polania knedli
Przygotować farsz: Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody (ok. 20 minut). Odcedzić na sitku i dokładnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Do kapusty dodać cebulę i twaróg. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc na puree. Gdy nieco przestygną, szybko zagnieść je z jajkiem, szczyptą soli i obiema mąkami (ilość mąki regulować w zależności od wilgotności ziemniaków, tak aby powstało miękkie, nie klejące się ciasto – dając mniej więcej tyle samo mąki pszennej co ziemniaczanej).
Dłońmi oprószonymi mąką odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać je, nakładać na środek farsz, sklejać i formować okrągłe knedle.
Knedle wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Przed podaniem knedle polać lekko zrumienionym na patelni masłem.
11 komentarze
Bardzo podoba ni się ten przepis. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWszystko to,co lubię:)Koniecznie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPomysł wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWygladaja swietnie! A ze za kapusta nie przepadam, zastapie ja szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba nadzienie. A do wszelkiego rodzaju kluch nie trzeba mnie zachęcać ;)
OdpowiedzUsuńtak nadzianych knedli to ja jeszcze nie jadłam, ale bardzo podoba mi się ten pomysł! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takich knedli. A wyglądają pysznie!:)
OdpowiedzUsuńNie gotowałam, nie jadłam, ale nie omieszkam przepis podkraść i wypróbować. Wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Dodałam do zakładek i na pewno wypróbuję, bo wyglądają obłędnie, a dodatkowo kocham młodą kapustę!
OdpowiedzUsuńJą również daje do zakladek , do wypróbowania ;)))
OdpowiedzUsuńNajlepsze ze śliwkami ale ten przepis jest godny wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń