Obsługiwane przez usługę Blogger.

Knedle z młodą kapustą i twarogiem

By 10:11 , , , ,

Świetny przepis na wytrawne knedle. Farsz niby prosty, ale nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem kapusty i twarogu – dopóki nie natrafiłam na przepis na pierogi z tym farszem. Ponieważ ostatnio zrobiłam pierogowy maraton, uznałam, że taki farsz świetnie sprawdzi się także w knedlach, zwłaszcza, że do tej pory jadałam je tylko na słodko z owocami i byłam ciekawa jak będą smakowały w wersji wytrawnej :) no i wg mnie wyszedł bardzo pyszny, „swojski” obiad :) 

 

KNEDLE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I TWAROGIEM 
(4 porcje)
  • 1kg ziemniaków, 
  • 1 jajko, 
  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej, 
  • ok. 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 2/3 główki młodej kapusty, 
  • 150-200g twarogu, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • sól i pieprz, 
  • masło do polania knedli 

Przygotować farsz: Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody (ok. 20 minut). Odcedzić na sitku i dokładnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Do kapusty dodać cebulę i twaróg. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. 
Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc na puree. Gdy nieco przestygną, szybko zagnieść je z jajkiem, szczyptą soli i obiema mąkami (ilość mąki regulować w zależności od wilgotności ziemniaków, tak aby powstało miękkie, nie klejące się ciasto – dając mniej więcej tyle samo mąki pszennej co ziemniaczanej). 
Dłońmi oprószonymi mąką odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać je, nakładać na środek farsz, sklejać i formować okrągłe knedle. 
Knedle wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
Przed podaniem knedle polać lekko zrumienionym na patelni masłem. 


Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Bardzo podoba ni się ten przepis. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko to,co lubię:)Koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja swietnie! A ze za kapusta nie przepadam, zastapie ja szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba nadzienie. A do wszelkiego rodzaju kluch nie trzeba mnie zachęcać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak nadzianych knedli to ja jeszcze nie jadłam, ale bardzo podoba mi się ten pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam takich knedli. A wyglądają pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie gotowałam, nie jadłam, ale nie omieszkam przepis podkraść i wypróbować. Wyglądają obłędnie.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodałam do zakładek i na pewno wypróbuję, bo wyglądają obłędnie, a dodatkowo kocham młodą kapustę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ją również daje do zakladek , do wypróbowania ;)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze ze śliwkami ale ten przepis jest godny wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń