Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą

By 17:25 , , , ,

Lekka, typowo letnia sałatka, której charakter nadają aromatyczne, słodkie truskawki. Zapewniam, że smakuje równie dobrze, jak wygląda ;) 

Photobucket 

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, TRUSKAWKAMI I MOZZARELLĄ 
(2 porcje) 
2 garście młodego szpinaku, 
10 niedużych truskawek, 
10 kulek mini mozzarelli, 
świeża bazylia, 
2 łyżki konfitury truskawkowej, 
1 łyżka octu balsamico, 
1 łyżeczka oliwy, 
sól i pieprz

Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki oczyścić, przekroić na połówki. Kulki mozzarelli również przekroić na połówki. Truskawki, ser i kilka listków bazylii rozłożyć na szpinaku. 
Konfiturę wymieszać z octem balsamicznym i oliwą. Dodać trochę soli i pieprzu do smaku. Tak powstałym sosem polać sałatkę. Udekorować bazylią. 


(inspirowane przepisem z mini-książeczki „Pomysły na dania z młodymi warzywami”, z moimi małymi zmianami) 


Czas na szpinak! Truskawkowy zawrót głowy 2013

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Bardzo dobre połączenie, również kolorystyczne :). Mniam.

    OdpowiedzUsuń