Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tadżin z kurczaka i ciecierzycy

By 10:23 , , ,

Przepisów na marokańskie tadżiny jest chyba nieskończenie wiele wersji. Tym razem zrobiłam tadżin z kurczaka i ciecierzycy, według przepisu podpatrzonego w magazynie „Kuchnia”. Niestety nie posiadam specjalnego naczynia do przyrządzania tadżinu, ale głęboka patelnia też daje radę ;) Tadżin był bardzo smaczny, aromatyczny i sycący. Jako dodatek podaliśmy kuskus.

Photobucket 

TADŻIN Z KURCZAKA I CIECIERZYCY 
(2-3 porcje)
2 ćwiartki kurczaka (udka i podudzia),
sól i pieprz, 
1 łyżka oliwy, 
½ cebuli, 
2 ząbki czosnku, 
1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki, 
½ łyżeczki kurkumy, 
¼ łyżeczki mielonej kolendry, 
¼ łyżeczki mielonego kuminu, 
¼ łyżeczki mielonego chili, 
odrobina (na czubku noża) mielonego cynamonu, 
1/2 cytryny,
1 puszka ciecierzycy, 
½ puszki pomidorów, 
1 marchewka, 
garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej), 
świeża kolendra (zastąpiłam natką pietruszki), 
świeża mięta (pominęłam) 

Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na 2 części (udka i podudzia). Posypać solą i pieprzem, odstawić.
Cebulę posiekać w piórka i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i imbir, smażyć krótką chwilę. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, po czym wlać 2 szklanki wody. Dodać pomidory z puszki i kawałki kurczaka. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 35-40 minut. Do czasu do czasu obracać kurczaka, aby gotował się równomiernie. 
Po tym czasie dodać cytrynę pokrojoną na plasterki, osączoną ciecierzycę, marchewkę obraną i pokrojoną na kawałki oraz posiekaną kolendrę. Gotować 15 minut (tym razem już bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował), po czym dodać fasolkę i gotować jeszcze 5-10 minut. 
Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną miętą. 
Podawać z kaszą kuskus. 


(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE (III Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

15 komentarze

  1. Cudownie wygląda! Właśnie miałam ostatnio straszną ochotę na ciecierzycę więc zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wsród tych dzisiejszych słodkości taki tadżin to idealna propozycja na obiad :) Uwielbiam takie aromatyczne potrawy !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe danie, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie się podoba bardzo ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie smaków, które zachwyci praktycznie każdego miłośnika arabskiej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy aby na foto nie jest jeszcze cytryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaiste jest. Dziękuję za zwrócenie uwagi, nie wiem jak mogłam ją pominąć w przepisie :) już poprawiam.

      Usuń
    2. Używasz zwykłej czy kiszonej (marynowanej)?

      Usuń
    3. Zwykłej, zgodnie z przepisem źródłowym :)

      Usuń
  8. imponujacy zestaw ziol:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No jestem w szoku:) Pycha!! Nie miałam pomidorów z puszki, dałam koncentrat a zamiast przypraw gotową mieszankę do shoarmy (kupiłam w Holandii) Ciecierzycę ugotowałam osobno.Poza tym trzymałam się przepisu.Bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń