Tadżin z kurczaka i ciecierzycy
Przepisów na marokańskie tadżiny jest chyba nieskończenie wiele wersji. Tym razem zrobiłam tadżin z kurczaka i ciecierzycy, według przepisu podpatrzonego w magazynie „Kuchnia”. Niestety nie posiadam specjalnego naczynia do przyrządzania tadżinu, ale głęboka patelnia też daje radę ;)
Tadżin był bardzo smaczny, aromatyczny i sycący. Jako dodatek podaliśmy kuskus.
TADŻIN Z KURCZAKA I CIECIERZYCY
(2-3 porcje)
- 2 ćwiartki kurczaka (udka i podudzia),
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oliwy,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry,
- ¼ łyżeczki mielonego kuminu,
- ¼ łyżeczki mielonego chili,
- odrobina (na czubku noża) mielonego cynamonu,
- 1/2 cytryny,
- 1 puszka ciecierzycy,
- ½ puszki pomidorów,
- 1 marchewka,
- garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej),
- świeża kolendra (zastąpiłam natką pietruszki),
- świeża mięta (pominęłam)
Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na 2 części (udka i podudzia). Posypać solą i pieprzem, odstawić.
Cebulę posiekać w piórka i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i imbir, smażyć krótką chwilę. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, po czym wlać 2 szklanki wody. Dodać pomidory z puszki i kawałki kurczaka. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 35-40 minut. Do czasu do czasu obracać kurczaka, aby gotował się równomiernie.
Po tym czasie dodać cytrynę pokrojoną na plasterki, osączoną ciecierzycę, marchewkę obraną i pokrojoną na kawałki oraz posiekaną kolendrę. Gotować 15 minut (tym razem już bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował), po czym dodać fasolkę i gotować jeszcze 5-10 minut.
Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną miętą.
Podawać z kaszą kuskus.
15 komentarze
Cudownie wygląda! Właśnie miałam ostatnio straszną ochotę na ciecierzycę więc zrobię na pewno:)
OdpowiedzUsuńWsród tych dzisiejszych słodkości taki tadżin to idealna propozycja na obiad :) Uwielbiam takie aromatyczne potrawy !
OdpowiedzUsuńwygląda baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńpycha ;d
OdpowiedzUsuńmnie się podoba bardzo ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków, które zachwyci praktycznie każdego miłośnika arabskiej kuchni :)
OdpowiedzUsuńCzy aby na foto nie jest jeszcze cytryna?
OdpowiedzUsuńZaiste jest. Dziękuję za zwrócenie uwagi, nie wiem jak mogłam ją pominąć w przepisie :) już poprawiam.
UsuńUżywasz zwykłej czy kiszonej (marynowanej)?
UsuńZwykłej, zgodnie z przepisem źródłowym :)
Usuńimponujacy zestaw ziol:)
OdpowiedzUsuńNo jestem w szoku:) Pycha!! Nie miałam pomidorów z puszki, dałam koncentrat a zamiast przypraw gotową mieszankę do shoarmy (kupiłam w Holandii) Ciecierzycę ugotowałam osobno.Poza tym trzymałam się przepisu.Bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń