Skrzydełka po marokańsku z ziołowym kuskusem
Jeśli lubicie pieczone mięsa w słodkiej glazurze, koniecznie powinniście spróbować tych skrzydełek. Cytrusowo-miodowa, lekko pikantna marynata sprawia, że skrzydełka smakują po prostu rewelacyjnie :)
Do takich skrzydełek można podać ziołowy kuskus, żeby było w 100% arabsko, ale jestem pewna, że pieczywo lub ziemniaki też będą smacznym dodatkiem :)
SKRZYDEŁKA PO MAROKAŃSKU Z ZIOŁOWYM KUSKUSEM
(na 2 porcje)
- 8-10 skrzydełek kurzych,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka harissy,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy,
- sok wyciśnięty z ½ pomarańczy,
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 80g kuskusu,
- garść listków kolendry,
- garść listków mięty (zastąpiłam bazylią),
- 1 łyżka posiekanej kiszonej cytryny (zastąpiłam 1 łyżeczką skórki ze świeżej cytryny),
- oliwa,
- sól i pieprz,
- gęsty jogurt np. grecki (może być odtłuszczony) do podania – opcjonalnie
Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć z nich końcówki. Włożyć do miski.
Miód, harissę, kumin, sok i skórkę z pomarańczy, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu wymieszać razem. Powstałą marynatą zalać skrzydełka. Przykryć miskę i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać marynatą. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, od czasu do czasu obracając i obtaczając w marynacie.
W tym czasie przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu. Do gotowego kuskusu dodać posiekaną kolendrę, miętę i kiszoną cytrynę. Dokładnie wymieszać.
Upieczone skrzydełka podawać z ziołowym kuskusem i kleksem jogurtu (aczkolwiek, szczerze mówiąc, ten jogurt wg mnie jest raczej zbędny).
(Przepis podpatrzony na BBC GoodFood)
5 komentarze
już uwielbiam ten obiad, skrzydełka i kuskus to wprost połączenie idealne. Muszę koniecznie wypróbować!!!
OdpowiedzUsuńTe skrzydełka wyglądają pysznie. A już nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam kuskus:)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńwidac, że mają chrupiącą skórkę! uwielbiam tak przygotowanego kurczaka.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis. Kurczak w takim wydaniu musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń