Obsługiwane przez usługę Blogger.

Skrzydełka po marokańsku z ziołowym kuskusem

By 00:00 , , ,

Jeśli lubicie pieczone mięsa w słodkiej glazurze, koniecznie powinniście spróbować tych skrzydełek. Cytrusowo-miodowa, lekko pikantna marynata sprawia, że skrzydełka smakują po prostu rewelacyjnie :) 
Do takich skrzydełek można podać ziołowy kuskus, żeby było w 100% arabsko, ale jestem pewna, że pieczywo lub ziemniaki też będą smacznym dodatkiem :) 

Photobucket 

SKRZYDEŁKA PO MAROKAŃSKU Z ZIOŁOWYM KUSKUSEM 
(na 2 porcje) 
8-10 skrzydełek kurzych, 
1 łyżka miodu, 
1 łyżeczka harissy
½ łyżeczki mielonego kuminu, 
1 łyżka skórki startej z pomarańczy, 
sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, 
1 łyżeczka skórki startej z cytryny, 
1 łyżka soku z cytryny, 
80g kuskusu, 
garść listków kolendry, 
garść listków mięty (zastąpiłam bazylią), 
1 łyżka posiekanej kiszonej cytryny (zastąpiłam 1 łyżeczką skórki ze świeżej cytryny), 
oliwa, 
sól i pieprz, 
gęsty jogurt np. grecki (może być odtłuszczony) do podania – opcjonalnie 

Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć z nich końcówki. Włożyć do miski. 
Miód, harissę, kumin, sok i skórkę z pomarańczy, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu wymieszać razem. Powstałą marynatą zalać skrzydełka. Przykryć miskę i odstawić na kilka godzin do lodówki. 
Po tym czasie skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać marynatą. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, od czasu do czasu obracając i obtaczając w marynacie. 
W tym czasie przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu. Do gotowego kuskusu dodać posiekaną kolendrę, miętę i kiszoną cytrynę. Dokładnie wymieszać. 
Upieczone skrzydełka podawać z ziołowym kuskusem i kleksem jogurtu (aczkolwiek, szczerze mówiąc, ten jogurt wg mnie jest raczej zbędny). 


(Przepis podpatrzony na BBC GoodFood


(III Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. już uwielbiam ten obiad, skrzydełka i kuskus to wprost połączenie idealne. Muszę koniecznie wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te skrzydełka wyglądają pysznie. A już nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam kuskus:)

    OdpowiedzUsuń
  3. widac, że mają chrupiącą skórkę! uwielbiam tak przygotowanego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Kurczak w takim wydaniu musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń