Pasta tahini
Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.
PASTA TAHINI
- 1 szklanka ziaren sezamu,
- 2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)
Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
10 komentarze
Samo zdrowie Mirabelko!
OdpowiedzUsuńjaka szkoda, że mam tylko blender ręczny :(
OdpowiedzUsuńno niestety... kiedyś próbowałam ręcznym ale w efekcie, mimo zakrywania miski szmatką i czym się tylko dało, miałam więcej ziarenek sezamu na ścianie niż w misce :(
Usuńbardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńmyślałam, że ta pasta jest trudna do zrobienia.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis ;)
Jaki to jest zwykły olej? ;) Czy może być lniany, kokosowy, oliwa z oliwek?
OdpowiedzUsuńJaki to jest zwykły olej? ;) Może być oliwa z oliwek?
OdpowiedzUsuńZwykły olej to najpopularniejszy olej rzepakowy. Nie polecam lnianego ani oliwy, bo są zbyt intensywne w smaku i mogą zagłuszyć delikatnie orzechowy smak sezamu. Nie wiem jak smakuje olej kokosowy. Ale polecam rzepakowy, bo jest bardzo zdrowy no i neutralny smakowo :)
UsuńGdzie kupię olej sezamowy? :(
OdpowiedzUsuńOlej sezamowy jest coraz łatwiej dostępny. Sprzedawany jest w małych buteleczkach i najczęściej leży w hipermarketach na dziale z kuchniami świata na półce z żywnością azjatycką. Powinien być w Auchanach, Tesco itp., delikatesach typu Alma, Piotr i Paweł, Eco, a ja ostatnio kupiłam olej sezamowy podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. :)
Usuń