Bułeczki z zieleniną
W kwestii pieczywa wciąż jestem jeszcze początkująca, pierwszy chleb jeszcze przede mną, ale za to po raz kolejny upiekłam bułki :) Tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki i wszelakiej zieleniny ;) co by wiosennie było :)
BUŁECZKI Z ZIELENINĄ
- 250g mąki pszennej,
- 250g mąki pszennej razowej,
- 50g drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka + 2-3 łyżki do posmarowania bułek,
- 50g stopionego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki posiekanej rzeżuchy,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanego koperku (ja pominęłam)
Drożdże rozkruszyć w miseczce i posypać cukrem. Po kilku minutach, gdy drożdże zrobią się płynne, zalać połową lekko ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. Mąki i sól przesiać do dużej miski. Wbić jajko, wlać resztę ciepłego mleka, stopione masło i zaczyn. Dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk i miski. W razie potrzeby dodać więcej mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut, aż ciasto podrośnie dwukrotnie. Następnie dodać posiekaną zieleninę i ponownie wyrobić.
Z ciasta uformować ok. 10 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie zostawić na ok. 20 minut, aż podrosną.
Za pomocą pędzelka posmarować je mlekiem.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
(przepis z książeczki „Potrawy jarskie”)
5 komentarze
wyglądają bardzo apetycznie i podoba mi sie ten akcent zieleni :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPyszne!!!
OdpowiedzUsuńdomowe pieczywo jest najlepsze, wyglądają tak apetycznie i świeżo, mmm:)
OdpowiedzUsuńA chleba nie ma się, co bać!
Może chleba jeszcze nie piekłaś, ale bułeczki wyszły ci przepiękne :) Bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuń