Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bułeczki z zieleniną

By 11:14 , ,

W kwestii pieczywa wciąż jestem jeszcze początkująca, pierwszy chleb jeszcze przede mną, ale za to po raz kolejny upiekłam bułki :) Tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki i wszelakiej zieleniny ;) co by wiosennie było :) 

Photobucket 

BUŁECZKI Z ZIELENINĄ 
250g mąki pszennej, 
250g mąki pszennej razowej, 
50g drożdży, 
1 łyżka cukru, 
1 jajko, 
1 szklanka mleka + 2-3 łyżki do posmarowania bułek, 
50g stopionego masła, 
1 łyżeczka soli, 
2 łyżki posiekanej rzeżuchy, 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
2 łyżki posiekanego koperku (ja pominęłam) 

Drożdże rozkruszyć w miseczce i posypać cukrem. Po kilku minutach, gdy drożdże zrobią się płynne, zalać połową lekko ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. Mąki i sól przesiać do dużej miski. Wbić jajko, wlać resztę ciepłego mleka, stopione masło i zaczyn. Dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk i miski. W razie potrzeby dodać więcej mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut, aż ciasto podrośnie dwukrotnie. Następnie dodać posiekaną zieleninę i ponownie wyrobić. 
Z ciasta uformować ok. 10 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie zostawić na ok. 20 minut, aż podrosną. 
Za pomocą pędzelka posmarować je mlekiem. 
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. 


(przepis z książeczki „Potrawy jarskie”) 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. wyglądają bardzo apetycznie i podoba mi sie ten akcent zieleni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe pieczywo jest najlepsze, wyglądają tak apetycznie i świeżo, mmm:)
    A chleba nie ma się, co bać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Może chleba jeszcze nie piekłaś, ale bułeczki wyszły ci przepiękne :) Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń