Obsługiwane przez usługę Blogger.

Klopsiki z kurczaka w sosie teriyaki

By 13:22 , , , ,

Kolejny łatwy i szybki w wykonaniu przepis z kuchni japońskiej :) wyjątkowo pozwalam sobie używać sosu-gotowca, a to dlatego, że w Polsce trudno dostać japońskie wino ryżowe, które wchodzi w skład tegoż sosu... 
Same klopsiki również robi się bezproblemowo, polecam jednak użyć mięsa z udek, niż z piersi, dzięki czemu kuleczki będą bardziej soczyste :) 

Photobucket 

KLOPSIKI Z KURCZAKA W SOSIE TERIYAKI 
(2 porcje) 
250g filetów z piersi kurczaka (lub mięsa z udek bez skóry i kości), 
½ marchewki, 
1 cebulka dymka (biała część), 
1 łyżka oleju, 
1 saszetka sosu teriyaki 

Mięso pokroić na kawałki i włożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulkę i zmiksować blenderem. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze chwilę miksować, tak aby dobrze zmielić mięso. 
Natłuszczonymi w oleju dłońmi formować małe klopsiki i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki upiec w piekarniku – ok. 10 minut w 200 stopniach. 
W rondlu podgrzać sos teriyaki. Wrzucić upieczone klopsiki. Chwilę gotować, mieszając. Gotowe :) 


Jako dodatek do klopsików podałam cytrusowy makaron soba


(inspirowane przepisem z BBC GoodFood z moimi zmianami) 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. uwielbiam takie przepisy: szybko, smacznie i po azjatycku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To niestety fakt z tym winem ryżowym. A teriyaki uwielbiam, nawet z gotowca :/

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham, kocham wszystkie japońskie inspiracje! teriyaki też pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się fajnie świecą. Pyszne klopsiki.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie! Uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń