Obsługiwane przez usługę Blogger.

Karkówka w sosie sojowym i majonezie

By 17:33 , , , ,

Przepis, jak na kuchnię japońską, jest całkiem swojski i na pewno posmakuje tym, którym kuchnia orientalna wydaje się zbyt wydziwiana ;) Oczywiście pod warunkiem, że lubią karkówkę. Z drugiej strony jestem pewna, że równie dobrze to danie smakowałoby z użyciem np. schabu albo filetu z kurczaka.


 Photobucket 

KARKÓWKA W SOSIE SOJOWYM I MAJONEZIE
 4 plastry karkówki,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki sake (zastąpiłam wódką),
1 łyżka majonezu,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka cukru,
kilka liści sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia, sezam do posypania (opcjonalnie)

Plastry karkówki lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sake, majonezem, sosem sojowym i cukrem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć karkówkę z obu stron. Gdy mięso będzie gotowe, zlać z patelni cały tłuszcz, po czym zalać mięso przygotowanym wcześniej sosem. Dokładnie wymieszać, aby mięso całkowicie pokryło się sosem. Nie gotować, bo sos się zwarzy!
Karkówkę podawać na poszatkowanej sałacie lub kapuście pekińskiej. Można posypać ją sezamem.
Jako dodatek podać ryż.


(przepis z blogu Karoliny)


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. w samym sosie sojowym mnie już zadowala, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no piękne mięsko..aż slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń