Kurczak w sosie miso-musztardowym
Kolejna moja propozycja z kuchni japońskiej to ugotowane kawałki kurczaka w lekko słodkawym, aromatycznym sosie musztardowym. Potrawa bardzo łatwa i szybka do przygotowania :)
Ja użyłam, zgodnie z zaleceniami oryginalnego przepisu, filetów z piersi kurczaka, ale myślę, że lepiej pod tym względem sprawdziłoby się mięso z udek, które jest delikatniejsze i bardziej soczyste.
KURCZAK W SOSIE MISO-MUSZTARDOWYM
(2 porcje)
- 2 filety z piersi kurczaka (lub ok. 400g mięsa z udek bez skóry i kości),
- 2 łyżki pasty miso,
- 2 łyżki mirinu (zastąpiłam białym winem),
- 1 łyżka sake (zastąpiłam wódką),
- 1 łyżka drobnego cukru,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ½ szklanki bulionu z kurczaka,
- 1-2 cebulki dymki (zielona część)
Filety umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody (ok. 15 minut). Odcedzić, a gdy nieco przestygną, palcami rozdzielić na paski wzdłuż włókien.
W rondlu wymieszać pastę miso, mirin, sake, cukier, ocet ryżowy, musztardę i bulion. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut, aż sos nieco odparuje i się zagęści. Wówczas wrzucić kawałki kurczaka i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Każdą porcję posypać posiekaną dymką.
Podawać z ryżem.
4 komentarze
Niestety nigdy nie spotkałam się z pastą miso:)
OdpowiedzUsuńW sklepach typu "Kuchnie Świata" lub w zwykłych hipermarketach na regałach z orientalną żywnością - sprzedawane w pudełeczkach jako zupa miso. W środku są m.in. 3 saszetki z pastą miso :)
Usuńwygląda bardzo orientalnie:) fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję Tobie za zorganizowanie akcji. Wlaśnie miałam Ci napisać, że szkoda, że tak krótko ona trwa. Uwielbiam wanilię i dla mnie to dodatkowa okazja, by z nią eksperymentować. Nawet większość kosmetyków do ciała i detergentów do sporzątania i do prania mam waniliowych :)
OdpowiedzUsuńA dodatek lauru do kasztanów odkryłam sama niedawno i pysznie razem współgrają. Polecam!