Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w sosie miso-musztardowym

By 10:33 , , , ,

Kolejna moja propozycja z kuchni japońskiej to ugotowane kawałki kurczaka w lekko słodkawym, aromatycznym sosie musztardowym. Potrawa bardzo łatwa i szybka do przygotowania :) 
Ja użyłam, zgodnie z zaleceniami oryginalnego przepisu, filetów z piersi kurczaka, ale myślę, że lepiej pod tym względem sprawdziłoby się mięso z udek, które jest delikatniejsze i bardziej soczyste. 

 

KURCZAK W SOSIE MISO-MUSZTARDOWYM 
(2 porcje) 
  • 2 filety z piersi kurczaka (lub ok. 400g mięsa z udek bez skóry i kości), 
  • 2 łyżki pasty miso, 
  • 2 łyżki mirinu (zastąpiłam białym winem), 
  • 1 łyżka sake (zastąpiłam wódką), 
  • 1 łyżka drobnego cukru, 
  • 1 łyżka octu ryżowego, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • ½ szklanki bulionu z kurczaka, 
  • 1-2 cebulki dymki (zielona część) 

Filety umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody (ok. 15 minut). Odcedzić, a gdy nieco przestygną, palcami rozdzielić na paski wzdłuż włókien. 
W rondlu wymieszać pastę miso, mirin, sake, cukier, ocet ryżowy, musztardę i bulion. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut, aż sos nieco odparuje i się zagęści. Wówczas wrzucić kawałki kurczaka i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. 
Każdą porcję posypać posiekaną dymką. 
Podawać z ryżem. 


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Niestety nigdy nie spotkałam się z pastą miso:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach typu "Kuchnie Świata" lub w zwykłych hipermarketach na regałach z orientalną żywnością - sprzedawane w pudełeczkach jako zupa miso. W środku są m.in. 3 saszetki z pastą miso :)

      Usuń
  2. wygląda bardzo orientalnie:) fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja dziękuję Tobie za zorganizowanie akcji. Wlaśnie miałam Ci napisać, że szkoda, że tak krótko ona trwa. Uwielbiam wanilię i dla mnie to dodatkowa okazja, by z nią eksperymentować. Nawet większość kosmetyków do ciała i detergentów do sporzątania i do prania mam waniliowych :)
    A dodatek lauru do kasztanów odkryłam sama niedawno i pysznie razem współgrają. Polecam!

    OdpowiedzUsuń