Obsługiwane przez usługę Blogger.

"Steki" z białej rzodkwi

By 18:45 , , ,

Biała rzodkiew to w Japonii jedno z najpopularniejszych warzyw, które można przygotować na wiele sposobów. W Polsce wykorzystywana jest przede wszystkim do surówek. Na szczęście teraz kupić ją można w niemal każdym warzywniaku :)
Jeden z bardzo ciekawych pomysłów na wykorzystanie białej rzodkwi znalazłam na blogu Karoliny. Plastry rzodkwi smaży się na patelni wraz z sosem sojowym i cukrem, co faktycznie może budzić lekkie skojarzenia ze stekami ;) Karolina smażyła je na oleju sezamowym, co mnie lekko zdziwiło, bo olej sezamowy ma bardzo niską temperaturę dymienia i nie powinno się na nim smażyć. Ale może w Japonii mają jakiś inny rodzaj tego oleju? W każdym razie ja użyłam oleju rzepakowego do smażenia, a na koniec gotowe „steki” skropiłam odrobiną oleju sezamowego, co nadało im charakterystyczny aromat.
Tak przygotowana rzodkiew sama w sobie może być przekąską lub dodatkiem do obiadu. Ja podałam ją jako dodatek do Kurczaka w sosie miso-musztardowym.


Photobucket

 “STEKI” Z BIAŁEJ RZODKWI
1 biała rzodkiew,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki cukru,
olej do smażenia,
kilka kropli oleju sezamowego

Rzodkiew obrać, umyć i pokroić w ok. 0,5 cm plastry.
Sos sojowy wymieszać z cukrem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć rzodkiew z obu stron. Gdy lekko zmięknie, dodać sos sojowy z cukrem i smażyć do momentu, aż rzodkiew przejdzie sosem i będzie miała złotobrązowy kolor. Na koniec skropić olejem sezamowym. Gotowe :)


Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. ciekawy przepis , trzeba będzie spróbować , bo uwielbiam białą rzodkiew :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też intryguje ten przepis...już nie mogę się doczekać, żeby jutro kupić rzodkiew i sprawdzić jak smakuje takie danie?

    OdpowiedzUsuń
  3. super wyglądają, strasznie mnie ciekawi jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no no no ale super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie zaciekawiło mnie to danie, ślicznie wyglądają te rzodkwie i jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio eksperymentowałam z Daikon ale ten przepis jest bardzo ciekawy ^^ Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ok, zrobiłam to i muszę przyznać, że nie przypadło mi do gustu :( jest jakiś sposób na poprawienie smaku jakimś dodatkiem? nie chcę wyrzucać jedzenia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda :( chciałabym Ci pomóc i coś doradzić, ale niestety nie wiem jakie są Twoje smaki i co by Ci odpowiadało :( może zrób na kolację sałatkę z sałaty lodowej i np. kurczaka i czego tam jeszcze lubisz i dodaj tę rzodkiew pokrojoną w paski? W towarzystwie innych składników nie powinna być zła. Ja bym tak zrobiła, bo też nie lubię wyrzucać jedzenia.

      Usuń
    2. albo jakiś sos może?

      Usuń