Obsługiwane przez usługę Blogger.

Domowy cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy

By 10:56 ,

Tegoroczną edycję Waniliowego Weekendu zacznę od najbardziej podstawowych przepisów, czyli domowego cukru waniliowego i ekstraktu waniliowego :) Oba przepisy są bardzo proste i pozwalają otrzymać naturalny zapach i smak wanilii bez żadnych sztucznych dodatków. 

Pozornie wykorzystanie prawdziwej wanilii może wydawać się drogie, ponieważ pojedyncze laski kupowane w sklepach uchodzą za produkt raczej luksusowy i dość kosztowny. W praktyce w sklepach internetowych można nabyć laski już za niecałe 2 zł (ja kupiłam za 1,70 zł i to b. dobrej jakości). Oczywiście do tego dochodzą jeszcze koszta wysyłki, ale warto kupić od razu większą ilość wanilii i przy okazji innych przypraw ;) 

Sprzedawany w sklepach cukier wanilinowy to cukier z dodatkiem etylowaniliny, czyli sztucznej substancji aromatyzującej. Paczuszki są niewielkie (16-30g), dzięki czemu koszt 1 czy 2 torebek pozornie nie uderza nas po kieszeni. W rzeczywistości koszt 1kg cukru wanilinowego to ok. 40 zł

Ile kosztuje cukier waniliowy zrobiony w domu? Na 1kg zwykłego cukru (3,50 zł) potrzebne są 3 laski wanilii (3 x 2,50 zł = 7,50 zł). Zatem łącznie jest to koszt mniej więcej 11 zł. A efekt bez porównania lepszy. 
Zapach prawdziwego cukru waniliowego jest sto razy przyjemniejszy niż sztucznego wanilinowego (tu muszę przyznać się do mojego małego zboczenia – każdego dnia kilka razy dziennie otwieram słoik z moim cukrem waniliowym i go wącham :D uwielbiam ten zapach :D) 


A jak sprawa ma się z prawdziwym ekstraktem z wanilii i aromatem kupowanym w sklepach

Syntetyczne aromaty waniliowe sprzedawane są w malutkich buteleczkach 9ml i kosztują ok. 1,50zł. Zatem koszt – powiedzmy – 100ml to trochę ponad 16 zł

Do domowego ekstraktu waniliowego na 100ml wódki (4zł) przypadają 2 laski wanilii (2 x 2,50zł = 5 zł). Razem 9 zł

Niestety ekstrakt z wanilii na bazie wódki jest mniej wydajny. Do standardowego ciasta zwykle używa się ok. 1 łyżeczki syntetycznego aromatu albo 1 łyżkę (czyli 2 razy więcej) naturalnego ekstraktu. Wynika z tego, że zrobienie samodzielnie ekstraktu jest trochę mniej opłacalne z finansowego punktu widzenia, niż kupno sztucznego aromatu. Ale czy naprawdę warto aż tak się szczypać? W tym wypadku różnica kosztów nie jest tak duża, a co naturalne – to naturalne :) 

 

CUKIER WANILIOWY 
  • 1 laska wanilii, 
  • ok. 300g cukru 

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. Łyżeczką lub nieostrą stroną noża wydłubać miąższ i dokładnie wymieszać go z cukrem. Pozostałość, czyli skórkę, pokroić na kawałki i również dodać do cukru. Cukier przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. 
 Już po kilku godzinach cukier przejmuje intensywny zapach wanilii :) 


 

EKSTRAKT WANILIOWY 
  • 3 laski wanilii, 
  • 150ml wódki 

Laski wanilii naciąć wzdłuż, ale nie wydłubywać miąższu. Włożyć je w całości do buteleczki lub słoiczka i zalać wódką. Zakręcić i odstawić. Ekstrakt jest gotowy, gdy zmieni kolor na karmelowobrązowy, a po odkręceniu słoiczka zamiast zapachu wódy czujemy ładny zapach wanilii ;) Trwa to co najmniej miesiąc. 

Po każdym użyciu ekstraktu możemy stopniowo dolewać po trochę wódki i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu. Co pewien czas warto dorzucać laski wanilii (lub nawet puste łupiny po wyskrobaniu miąższu do np. deseru) by wzmocnić aromat ekstraktu. 


Może zainteresuje Cię również

17 komentarze

  1. Alez aromatyczny poczatek Waniliowego Weekendu! Ja wciaz zastanawiam sie, co by tu przygotowac...

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi, a ja od wczoraj próbuję zrobić sensowne zdjęcie mojemu ekstraktowi i jakoś mi to nie wychodzi . Ładnie to wszystko przedstawiłaś. Ja ekstrakt robię troszkę inaczej (używam spirytusu i wódki i na 250 ml dodaję jakieś 6-7 lasek w zależności od ich wielkości).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też miałam problem, bo nie mam pięknej ozdobnej karafki na takie rzeczy jak niektóre blogerki ;) Mój ekstrakt jest w słoiku po oliwkach :D

      Usuń
    2. Podkradnę pomysł. Mam taki po kaparach:)

      Usuń
  3. Uwielbiam aromat wanilii,u mnie na weekend pyszne ciasto zapraszam:)Pozdrawiam Aska

    OdpowiedzUsuń
  4. też nauczyłam się robić cukier waniliowy w domu, ciasta o wiele smaczniejsze wychodzą, mają mocniejszy aromat wanilii:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł, też chyba zrobię swój cukier waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. podstawa dla waniliowego weekendu :)
    przekonałaś mnie tymi liczbami, żeby zrobić swój ekstrakt i cukier.

    OdpowiedzUsuń
  7. domowy najlepszy i ekstrakt i cukier! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakby tu jeszcze pachniało to był kompletnie odpłynęła..

    OdpowiedzUsuń
  9. Wanilia za 1,70 zł?? Czy ona jest z Chin? Strach tego używać. Prawdziwa wanilia dobrej jakości jest droga i to nie jest przypadek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy jest z Chin... A nawet jeśli? Szczerze wątpię, czy w Twoim domu wszystkie produkty są nie-made in china ;) wanilia jest aromatyczna, miękka i ma wszystkie cechy wanilii dobrej jakości i mnie to zadowala. Używam jej i mam się dobrze. Kupując drogą wanilię w normalnym sklepie płacisz za "markę", ładne kolorowe opakowanie, marżę sklepu, transport - to przekłada się na gigantyczną różnicę w cenie.

      Usuń
  10. ^ A propos komentarza powyżej- dostałam bardzo podobny od anonima kiedy tak jak Ty napisałam, że warto poszukać lasek wanilii w sklepach internetowych. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej, a może poleciłabyś mi jakąś sprawdzoną stronę na której można kupić dobrą wanilię? Będę b. wdzięczna. Szukałam na allegro, jest tego trochę, ale kompletnie się na tym nie znam. pozdrawiam Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie wytłumaczone, będę musiała spróbować chociaż na razie nabyła ekstraktu waniliowego na dość długo. :D

    OdpowiedzUsuń