Japońska sałatka z krewetek i awokado
Miało być dziś dango, czyli japoński deser, ale mi nie wyszło :P znając siebie, będę próbować dalej, bo zwykle jak coś mi się nie udaje, to próbuję do skutku ;) w sumie w innych sferach życia ta zasada działa średnio, ale przynajmniej w kuchni się sprawdza :P
Tak więc dango będzie kiedyś – może – a póki co przygotowałam także prostą i smaczną japońską sałatkę podpatrzoną na blogu Karoliny. Sałatkę minimalnie zmodyfikowałam, podsmażając krewetki z czosnkiem, bo nie przepadam za gotowanymi.
Sałatka idealnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania lub kolacji, jednak należy pamiętać, że awokado szybko ciemnieje, dlatego nie nadaje się do dłuższego przechowywania :)
SAŁATKA Z KREWETEK I AWOKADO
(na 2 porcje)
- ½ główki sałaty lodowej,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 pomidor,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 10-12 krewetek (użyłam mrożonych),
- 1 łyżka oleju lub oliwy,
- 1-2 łyżki majonezu,
- 1-2 łyżeczki ketchupu,
- sól i pieprz
Krewetki rozmrozić, opłukać i krótko obsmażyć na oleju/oliwie razem z posiekanym czosnkiem (1-2 minuty). Sałatę umyć, osuszyć i rozdrobnić. Pomidor i obrane awokado pokroić na kawałki. Przygotować sos, mieszając ze sobą majonez, ketchup, sól i pieprz. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem i od razu podawać.
7 komentarze
Awokado i krewetki! MEGA! Uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się nieziemsko, ale te krewetki nie dla mnie:(
OdpowiedzUsuńSmaczna sałatka. Chętnie zrobię, ale ja też bez krewetek.
OdpowiedzUsuńawokado <3 kocham w kazdej postaci. ale niestety w moim domu jestem jego jedyną fanką
OdpowiedzUsuńo, ja też tak mam, że jak mi cos nie wychodzi to następuje chwilowa niechęć i rozwód z danym pomysłem, jednak z czasem znów próbuję sił :). Szkoda, że zasada ta sprawdza się tylko w kuchni w moim wypadku. PS. Sałatka pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńWszystko mi w tej sałatce pasuje. Jutro ją zrobię w dużej ilości :)
OdpowiedzUsuńJa dodałabym jeszcze świeżo posiekaną kolendrę ;)
OdpowiedzUsuń