Obsługiwane przez usługę Blogger.

Imbirowe kotleciki z kurczaka

By 10:46 , , , , ,

Powoli żegnając z się z klimatami japońskimi, zamieszczam przepis na bardzo smaczne kotleciki z kurczaka. Dodatek imbiru i kolendry czyni je intrygująco niebanalnymi w smaku. Po prostu zupełnie inne mielone :) Przepis znaleziony na BBC GoodFood i trochę zmodyfikowany :)




 KLOPSIKI DROBIOWE Z IMBIREM 
(na 2 porcje) 
  • 250 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości), 
  • 1 cebulka dymka (biała część), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • 2 łyżki posiekanych listków kolendry, 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 
  • 1 małe jajko (lub samo białko), 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • olej do smażenia 

Cebulę i czosnek posiekać i zmielić blenderem razem z imbirem. Dodać pokrojone na kawałki mięso i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i tyle bułki tartej, aby dało się formować kotleciki. 
Wilgotnymi dłońmi uformować 6 małych kotlecików. Usmażyć je z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowe ręczniki. 

Podawać z warzywami z patelni, ryżem i sosem chili.


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Podoba mi się taka nietypowa wersja mielonych. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie przyprawione, jestem pewna, że bardzo by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ten dodatek imbiru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł jeszcze nie jadłam takich z imbirem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przed chwilą zrobiłem te kotleciki :) Zamiast kolendry dałem szczypiorek :) Mniam! Żonce też smakowały :)

    OdpowiedzUsuń