Obsługiwane przez usługę Blogger.

Arabska sałatka pomarańczowa

By 16:00 , , , ,

Do cielęcych szaszłyków podałam lekką i orzeźwiającą sałatkę z pomarańczy. Jestem pewna, że doskonale sprawdzi się także do wielu grillowanych potraw :) 

Photobucket

 ARABSKA SAŁATKA POMARAŃCZOWA 
½ główki sałaty rzymskiej lub lodowej, 
1 pomarańcza, 
1 łyżka soku z cytryny, 
1 łyżka miodu, 
½ łyżeczki cynamonu, 
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (zastąpiłam laskowymi) 

Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć w misce. 
Pomarańcze okroić ze skórki (taże z tej białej) i wyfiletować tzn. wyciąć cząstki miąższu bez błonek. Z pozostałości po wycięciu cząstek wycisnąć sok. Wymieszać go razem z sokiem z cytryny, miodem i cynamonem. 
Pomarańcze ułożyć na sałacie, zalać sosem. Posypać orzechami podprażonymi na suchej patelni. 


(inspiracja: przepis z książeczki „Tadżin & Kebab”)


(III Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Sałatę z owocami mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ochotę na pomarańczę gdy patrzę na tą sałatkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie przymierzam się do zrobienia sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miód i pomarańcza, hmm tego jeszcze nie chyba nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń