Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gyudon - ryż z wołowiną gotowaną na słodko

By 19:17 , , ,

Gyudon to jedno z japońskich dań fast food. Nazwa ta dosłownie oznacza „miskę z wołowiną”. Na ulicach Japonii spotkać można budki ze stołkami barowymi, w których serwuje się właśnie to niedrogie i sycące danie. Ponoć szczególnie lubią je japońscy mężczyźni.
No cóż, ja muszę przyznać, że mój nie-japoński mężczyzna nie zapałał sympatią do tego dania, bo wg niego okazało się „zbyt cebulowe i zbyt sojowe” :) Mnie tam smakowało, zwłaszcza w połączeniu z ugotowanym na miękko jajkiem onsen tamago.
Przepis znalazłam na blogu Karoliny :)


 Photobucket 

GYUDON
(2 porcje)
300g surowej pieczeni wołowej (polecam użyć rostbefu), 
1 cebula, 
4-5cm świeżego imbiru, 
4 łyżki sosu sojowego, 
3 łyżki sake (można zastąpić wódką, ja użyłam białego wina, bo akurat miałam otwarte), 
3 łyżki cukru (użyłam brązowego), 
2 łyżeczki dashi w proszku, 
szczypta soli (pominęłam, bo sos sojowy już jest słony), 
400ml wody, 
2 jajka, 
2/3 szklanki japońskiego ryżu,
szczypiorek lub sezam do posypania

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
Mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki (najłatwiej to zrobić, gdy jest lekko zmrożone – w tym celu należy je włożyć ok. 2 godziny wcześniej do zamrażarki). 
Cebulę pokroić w piórka, a imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. 
Do rondla wlać wodę, dodać dashi i zagotować. Wrzucić cebulę i gotować kilka minut, aż zmięknie. Następnie dodać sos sojowy, sake, cukier i sól. Wymieszać i dodać mięso. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać starty imbir i jeszcze chwilę gotować. 
Tak przyrządzoną wołowinę nałożyć na ugotowany ryż i od razu podawać. 
Dobrym dodatkiem jest jajko ugotowane na bardzo miękko – tzw. onsen tamago
Danie można także posypać szczypiorkiem lub sezamem.
 

Aby zrobić onsen tamago, należy zagotować w rondlu ok. litra wody. Następnie zdjąć go z ognia. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Dokładnie zamieszać. Następnie ostrożnie włożyć 2 jajka, przykryć i odstawić na 8 minut (jeśli jajko jest duże – na ok. 10 minut). Po tym czasie delikatnie naciąć skorupkę i wbić jajka do miseczki. 
Fajną instrukcję, jak to zrobić, znalazłam na youtube :) 


Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Wygląda świetnie :) Robiłam w tym stylu kurczaka z jajkami - rzeczywiście to są dania "bardzo sojowe".

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa propozycja, wołowina z jajkiem ;)
    generalnie bardzo ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy pomysł:) chyba wypróbuję sobie ten przepis w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no, kusisz orientem drugi raz;) pasuje mi to danie, musze spróbować, bo smak pewnie nieziemski;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuszę w najbliższym czasie jeszcze parę razy. A smak... ciekawy :)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie! A to, co powiedział Twój mężczyzna w mojej interpretacji jest wielkim komplementem - uwielbiam smak cebuli i sosu sojowego! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczne :) i to jajko wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. wykwitny smak miałam okazje niedawno przyrządzić to cudeńko:) polecam każdej która ceni sobie kuchnie azjatycką pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń