Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczona karkówka pod ananasową pierzynką

By 11:30 , ,

Ciekawa propozycja na świąteczne danie obiadowe. Dzięki posmarowaniu mięsa ananasowym puree, pieczeń nie wysycha i pozostaje soczysta. Ja użyłam karkówki, tak jak było w oryginalnym przepisie, ale myślę, że z powodzeniem można w ten sam sposób przygotować schab. 

Photobucket 

 PIECZONA KARKÓWKA POD ANANASOWĄ PIERZYNKĄ 
1,2kg niezbyt tłustej karkówki bez kości, 
1,5 puszki ananasów, 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
2 pory, 
3 łyżki bułki tartej, 
1 jajko, 
½ łyżeczki kurkumy, 
½ łyżeczki mielonego imbiru, 
½ łyżeczki pieprzu cayenne, 
sól i pieprz, 
olej 

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu polewając odrobiną wody i wytworzonym sosem, tak aby mięso nie wyschło. 
 Ananasy odsączyć na sitku i pokroić na kawałki. 1 połowę odłożyć, a drugą zmiksować wraz z żółtkiem jaja na puree. Dodać natkę, kurkumę, imbir, pieprz cayenne, trochę soli i pieprzu oraz tyle bułki, aby masa była dość gęsta. Białko ubić na pianę i wmieszać w ananasową masę. Podpieczone mięso posmarować masą i piec jeszcze ok. 30 minut. 
Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Podsmażyć na odrobinie oleju lub masła. Do podsmażonych porów wlać odrobinę wody, dodać pozostałe ananasy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut, aż pory będą miękkie. 
Pieczeń wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku razem z duszonymi porami i ananasami. 


(źródło: baaardzo stary „Poradnik Domowy” ;)) 


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. świetnie ta karkówka sie prezentuje! lubie karkóweczke :) a dziś jeden z twoich przepisów u mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ananasowa pierzynka do dla mnie nowość, ale bardzo podoba mi się to mięsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię połączenie mięsa z owocami, a szczególnie z ananasem, tak więc z chęcią wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń