Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z soczewicy, pora i bryndzy

By 18:00 ,

Bardzo smaczna i sycąca zimowa sałatka, która – gdy poda się ją na ciepło - może służyć nawet za bezmięsny obiad. Jeśli lubicie soczewicę i owczy ser – koniecznie spróbujcie :) 

Photobucket 

SAŁATKA Z SOCZEWICY, PORA I BRYNDZY 
(na 4 porcje) 
1 szklanka czerwonej soczewicy, 
1 mały por, 
75g boczku w plastrach, 
100g bryndzy, 
1 łyżka oleju, 
1 łyżeczka octu winnego, 
1 łyżeczka suszonego tymianku, 
sól i pieprz 

Soczewicę przepłukać na sitku, wrzucić na wrzątek i gotować ok. 20 minut, aż będzie miękka. Odcedzić. 
Pora dokładnie oczyścić i pokroić w półplasterki. 
Boczek pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim boczek, aż będzie chrupiący. Wyjąć i wyłożyć na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Na tą samą patelnię wrzucić pora i smażyć na małym ogniu kilka minut. Dodać bulion i tymianek. Zagotować i gotować jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu, aż bulion prawie całkiem odparuje. 
Soczewicę, boczek i ocet winny dodać do pora i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć i dodać do całości. 

Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno z grzankami z ciemnego chleba. 


(źródło: „To jest pyszne” 4/2009) 


(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze