Szaszłyki w stylu arabskim
Szaszłyki są nieodłącznym elementem kuchni krajów arabskich. Oczywiście istnieje milion wersji przyrządzania i podania takiej potrawy. Najczęściej wukorzystuje się mięso jagnięce, ale cielęcina czy kurczak też są OK. :)
Tym razem przygotowałam proste, cielęce szaszłyki z wykorzystaniem klasycznych przypraw kuchni arabskiej. Dzięki długiemu marynowaniu, mięso jest aromatyczne i naprawdę smakowite.
SZASZŁYKI W STYLU ARABSKIM
(na 4 porcje)
- 600g cielęciny
marynata:
- 2 łyżeczki harissy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ mielonych nasion kopru,
- odrobina cynamonu (na czubku noża),
- sok z ½ cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Włożyć do miski. Składniki na marynatę wymieszać i zalać nimi mięso. Przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso nabić na patyczki do szaszłyków. Upiec na grillu lub usmażyć na patelni (najlepiej grillowej).
Podawać z pieczywem, sałatką i sosem (np. sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i curry).
8 komentarze
bardzo bardzo lubię arabską kuchnię :)tylko muszę harisę zakupić gdzieś jakoś :)
OdpowiedzUsuńŚwietne szaszłyki :) Kuchnia arabska ma w sobie tyle wspaniałych dań do odkrycia, że pewnie nie starczyło by czasu na przygotowanie wszystkich :)
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie. Pychota...
OdpowiedzUsuń---
Kulinarnyblog.pl
pyszny pomysł, wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJuz czuje,jak pieknie pachna:)
OdpowiedzUsuńTa marynata zapowiada sie bosko!
OdpowiedzUsuńjakby ktoś mi podsunał talerzyk, nie oparlabym się:)
OdpowiedzUsuńZ takim zestawem przypraw musiały być przepyszne!
OdpowiedzUsuń