Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szaszłyki w stylu arabskim

By 10:00 , , ,

Szaszłyki są nieodłącznym elementem kuchni krajów arabskich. Oczywiście istnieje milion wersji przyrządzania i podania takiej potrawy. Najczęściej wukorzystuje się mięso jagnięce, ale cielęcina czy kurczak też są OK. :) Tym razem przygotowałam proste, cielęce szaszłyki z wykorzystaniem klasycznych przypraw kuchni arabskiej. Dzięki długiemu marynowaniu, mięso jest aromatyczne i naprawdę smakowite.

 Photobucket 

SZASZŁYKI W STYLU ARABSKIM 
(na 4 porcje)
600g cielęciny 

marynata: 
2 łyżeczki harissy
2 ząbki czosnku, 
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry, 
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu, 
½ łyżeczki mielonych nasion kolendry, 
½ łyżeczki kurkumy, 
½ mielonych nasion kopru, 
odrobina cynamonu (na czubku noża), 
sok z ½ cytryny, 
2 łyżki oliwy, 
szczypta soli, 
szczypta pieprzu 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Włożyć do miski. Składniki na marynatę wymieszać i zalać nimi mięso. Przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso nabić na patyczki do szaszłyków. Upiec na grillu lub usmażyć na patelni (najlepiej grillowej). 

Podawać z pieczywem, sałatką i sosem (np. sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i curry).


(III Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. bardzo bardzo lubię arabską kuchnię :)tylko muszę harisę zakupić gdzieś jakoś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne szaszłyki :) Kuchnia arabska ma w sobie tyle wspaniałych dań do odkrycia, że pewnie nie starczyło by czasu na przygotowanie wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają znakomicie. Pychota...

    ---
    Kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny pomysł, wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta marynata zapowiada sie bosko!

    OdpowiedzUsuń
  6. jakby ktoś mi podsunał talerzyk, nie oparlabym się:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z takim zestawem przypraw musiały być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń