Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajka faszerowane sałatką surimi

By 19:00 , , ,

Na kilka dni przed Wielkanocą wspólnie z Siankoo, Maggie, Pelą, Panną Malwinną, Emmą i Shinju publikujemy wielkanocne przepisy z jajem ;) Ja poszłam w klasykę, czyli jajka faszerowane, które uwielbiam ;) Tym razem faszerowane czymś w rodzaju sałatki z paluszków surimi. Pomysł według mnie dość oryginalny, a przy tym bardzo smaczny :)

 Photobucket 

JAJKA FASZEROWANE SAŁATKĄ SURIMI 
4 jajka, 
4 paluszki surimi, 
1 plaster ananasa, 
1 łyżka kukurydzy z puszki, 
1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 
majonez, 
1 łyżka posiekanego koperku, 
natka pietruszki do dekoracji, 
sól i pieprz 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i włożyć je do miski blendera. Dodać pokrojone paluszki surimi, ananasa i kukurydzę. Całość zmiksować – ale niezbyt dokładnie, mają być drobne kawałki składników, ale nie całkiem gładka pasta ;) Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek oraz łyżkę jogurtu lub majonezu i wymieszać. 
Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić wgłębienia w białkach jaj. 2-3 łyżki majonezu wymieszać z łyżką jogurtu*. Przełożyć do szprycy i udekorować jajka. Na koniec ozdobić natką pietruszki. 

* Ja udekorowałam samym majonezem ale wg mnie był za gęsty i robienie z niego kratki nie było zbyt wygodne. Dlatego w przepisie proponuję dodać do niego jogurt. Będzie i trochę zdrowiej i wygodniej ;)


(inspirowane przepisem z książeczki „112 najlepszych przepisów na Wielkanoc” z moimi modyfikacjami)


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. jajka z surimi? bardzo oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam robić sałatkę z surimi a tu taki fajny przepis na jajeczka:-), chyba się skuszę i go wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń