Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka żółto-czerwona

By 11:26 , , , ,

Kilka dni temu zostałam zaproszona do audycji w Radio Kraków na temat bloga, wielkanocnych przepisów i akcji „Wielkanocne Smaki”. Audycja odbyła się wczoraj, jutro podam dokładny link, więc każdy kto chce, będzie mógł ją odsłuchać ;) 
Było to dla mnie ogromne przeżycie, gdyż nigdy wcześniej nie występowałam w jakichkolwiek mediach i oczywiście ja – jak to mam w zwyczaju – denerwowałam się sto razy bardziej niż to było warte :D Było bardzo miło i sympatycznie, a mimo to byłam tak zestresowana, że gadałam trochę bez sensu i nie powiedziałam połowy rzeczy, które chciałam powiedzieć ;) Z jednej strony wiem, że nie wypadłam najlepiej, a z drugiej czuję się dużo bogatsza dzięki temu doświadczeniu. I jeżeli kiedyś zostanę zaproszona ponownie do rozmowy tego typu, to wiem, jakich błędów nie popełniać, a na co zwracać większą uwagę :) 


A wracając do przepisów, kolejną moją wielkanocną propozycją jest sałatka żółto-czerwona. Trzymając się konwencji dwóch składników można osiągnąć ciekawe efekty, nie tylko wizualne, ale i smakowe. Sałatka była bardzo smaczna, ale gdy już ją zrobiłam, stwierdziłam, że pasowałby do niej jeszcze ser żółty ;) Niestety nie miałam go akurat w lodówce, dopiero później udało mi się go dokupić i po dodaniu go do sałatki stwierdziłam, że jest jeszcze lepsza. Dlatego zdjęcie przedstawia sałatkę bez sera, ale w przepisie ser już jest ;) 

 Photobucket 

SAŁATKA ŻÓŁTO-CZERWONA 
½ czerwonej cebuli, 
1 puszka czerwonej fasoli, 
5-6 kawałków marynowanej papryki, 
1 puszka kukurydzy, 
1 słoik marynowanych kolb mini-kukurydzy, 
150g żółtego sera, 
 2 łyżki majonezu, 
2 łyżki jogurtu naturalnego, 
sól i pieprz, 
odrobina cukru, 
natka pietruszki 

Cebulkę posiekać, wrzucić do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić na ok. 10 minut. 
Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Fasolkę i kukurydzę przepłukać i osączyć. Wszystkie składniki dodać do cebuli i wymieszać. Posypać natką pietruszki. 
Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę i wymieszać. 
Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziła i „przegryzła”. 


(inspirowane przepisem z książeczki "Wielkanocne potrawy kuchni domowej")

 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Nie bardzo mi się kojarzą te smaki z Wielkanocą, ale w ogóle sałatka mi się podoba i dzięki niektórym puszkowanym składnikom jak fasola czy kukurydza nie ma dużo krojenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna kolorowa i wiosenna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, ale efekt ;d podoba mi się;)

    OdpowiedzUsuń