Obsługiwane przez usługę Blogger.

Harissa

By 17:18 , , ,

Harissa to pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, która dość często przewija się w składnikach wielu potraw arabskich. Szczególnie popularna jest w Tunezji, gdzie używa się jej niemal do wszystkiego – kanapek, sosów, zup, kuskusu i potraw mięsnych.
Ciekawostką jest fakt, że ostrość harissy maleje wraz z ilością dodawanej oliwy. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach.*

Harissę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale bez większych problemów można zrobić ją samemu w domu, uzyskując efekt – ponoć – o wiele lepszy i bliższy oryginałowi :)
Ja skorzystałam z przepisu znalezionego na Allrecipes.pl.


Photobucket 

HARISSA 
12 świeżych papryczek chili, 
1 łyżeczka mielonego kuminu, 
½ łyżeczki mielonej kolendry, 
3 ząbki czosnku, 
sól, 
oliwa 

Papryczki oczyścić, usunąć szypułki, nasiona i białe włókna wewnątrz. Miąższ pokroić w kostkę. 
1 łyżkę oliwy podgrzać na patelni i krótko podsmażyć kumin i kolendrę, aż zaczną wydzielać intensywny aromat. 
Papryczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z przyprawami, 5 łyżkami oliwy oraz posiekanym czosnkiem. Piec w 180 stopniach, aż papryczki będą bardzo miękkie i zaczną wydzielać gęsty sok (trwa to ok. godzinę, u mnie nieco krócej). Co jakiś czas mieszać papryczki, aby nie przypalały się na brzegach. 
Upieczone papryczki nieco przestudzić, a następnie całość zmiksować na niezbyt gładką pastę. Doprawić solą. Przełożyć do wyparzonego słoiczka, wygładzić powierzchnię i zalać cienką warstwą oliwy. 
Przechowywać w lodówce.


* info z Wikipedii ;)


(III Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. bardzo ciekawe czegoś takiego nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna pasta. Musi być ostra!

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! Nawet nie jest taka skomplikowana, a ja wczoraj 'podziwiałam' w sklepie ze zdrowo-orientalną żywnością malutki słoiczek w wersji podstawowej za 'zaledwie' 18,99 a z dodatkami jeszcze więcej i trochę mnie cena załamała. Domowa górą!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Harissa jest przepyszna :). Polecam każdemu domowe wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile ona może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie stała ze 3 tygodnie zanim ją całkiem nie zużyłam i nic się z nią złego nie działo :)

      Usuń