Obsługiwane przez usługę Blogger.

Marokańska sałatka z kuskusu, cukinii i fety

By 19:00 , , , ,

Kuskus to jeden z najbardziej charakterystycznych i tradycyjnych elementów kuchni arabskiej. Oznacza zarówno produkt, czyli kaszkę z pszenicy, jak i gotowe danie z jej wykorzystaniem.
Ponieważ dzisiaj rozpoczął się Festiwal Kuchni Arabskiej, razem z Panną Malwinną, Lejdi i Siaśką, przygotowałyśmy potrawy z wykorzystaniem właśnie kaszki kuskus.
Ja zdecydowałam się na prostą, marokańską sałatkę z dodatkiem cukinii i sera feta, znalezioną na BBC Good Food, do której wprowadziłam minimalne modyfikacje. Sałatka jest smaczna, sycąca i łatwa do przygotowania :)


Photobucket 

MAROKAŃSKA SAŁATKA Z KUSKUSU, CUKINII I FETY
200g kuskusu,
1 szklanka bulionu drobiowego,
1 cukinia,
100g sera feta,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie),
1 łyżka soku z cytryny,
szczypta mielonego kuminu,
szczypta suszonego oregano,
szczypta pieprzu,
szczypta soli

Kuskus wsypać do miski i zalać wrzącym bulionem tak, aby bulion sięgał ok. ½ cm ponad powierzchnię kaszki. Przykryć i odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie cukinię pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą, wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut, mieszając, aż cukinia nieco zmięknie.
Ser feta pokroić w kostkę.
Gotowy kuskus rozdrobnić widelcem. Dodać cukinię, fetę i natkę. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem lub solą.


(III Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. bardzo fajna ta sałatka ci wyszła! muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie ;) tak wiosennie i świeżo

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo miłe towarzystwo dla kaszy kuskus. Feta i cukinia świetnie się komponują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajna sałatka, też czasem na BBC food zaglądam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kupilam wczoraj 1,5kg bio cous cous'a i już wiem co z tym zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie skończyłem kolacje z tym ustrojstwem :)
    Jakieś 6,5kpt na 10....ale wierzę że po dosmakowaniu i dopieszczeniu da się z tego zrobić i 8 punktowca :)
    Następnym razem dam więcej cukinii a mniej fety...

    OdpowiedzUsuń