
W ramach wspólnego gotowania z Martynosią i Panną Malwinną marokańskich tadżinów, przygotowałam tadżin z klopsikami z wołowiny. Do tej pory robiłam tadżiny tylko z mięsa drobiowego, a jako że jagnięcina jest raczej poza... Czytaj dalej
W ramach wspólnego gotowania z Martynosią i Panną Malwinną marokańskich tadżinów, przygotowałam tadżin z klopsikami z wołowiny. Do tej pory robiłam tadżiny tylko z mięsa drobiowego, a jako że jagnięcina jest raczej poza... Czytaj dalej
Soczewica z chorizo to jeden z wielu rodzajów tapas, czyli hiszpańskich przekąsek. Właściwie, jest tak sycąca, że podana razem z pieczywem świetnie sprawdzi się na obiad w chłodniejszy dzień. Przepis dość prosty, ale... Czytaj dalej
Namura to bardzo popularne w arabskiej kuchni ciasto z semoliny. Często występuje także pod nazwą basbusa lub harisa (nie mylić z harissą - pastą z chili). Ciasto to nie zawiera jajek. Jest dość... Czytaj dalej
Arabskie briouats to chrupiące krokieciki sprzedawane jako przekąska na marokańskich straganach. Mogą mieć przeróżne nadzienia jak i kształty. Najczęściej spotyka się briouats w kształcie trójkątów i cygar. Krokieciki te robi się z cieniutko... Czytaj dalej
Zupa dość nietypowa. Niby w kuchni polskiej wigilijna zupa migdałowa istnieje od wieków, ale ta arabska wersja jest zupełnie inna. Przede wszystkim nie jest ani mleczna, ani słodka. Smakuje według mnie naprawdę nieźle,... Czytaj dalej
Po inspirację do wczorajszego obiadu sięgnęłam do przepisów Jamiego Olivera. Chlebków pita nie robiłam od bardzo, bardzo dawna, wybór padł więc na drobiowe kebaby inspirowane kuchnią Maroka :) Dip z awokado nie jest... Czytaj dalej
W ramach kolejnego wspólnego gotowania z Gin, Mopsikiem i Martynosią przygotowałyśmy nieco inną wersję gazpacho, czyli hiszpańskiego chłodnika. Podstawowy, najpopularniejszy przepis bazuje na pomidorach (klik!), istnieje jednak wiele innych – mniej lub bardziej... Czytaj dalej
Baba ghanoush to arabska pasta z upieczonych bakłażanów. Choć nie wygląda zbyt okazale, a jej kolor nie jest hmm... najpiękniejszy, to wbrew pozorom jest zaskakująco smaczna. Pasta ta powinna posmakować nawet osobom, które... Czytaj dalej
Tabbouleh to lekka i orzeźwiająca sałatka libańska, której podstawę stanowi kasza bulgur, natka pietruszki i pomidory. Jak ze wszystkimi potrawami, które zyskały choć umiarkowaną sławę, także i ta spotykana jest w wielu wersjach... Czytaj dalej
Tosty francuskie to idealna opcja na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa. Ciekawym sposobem – choć ewidentnie wykluczającym dzieci ze spożycia tejże potrawy – jest także namoczenie chleba w winie przed smażeniem. Jest to ponoć... Czytaj dalej
Paella to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich potraw. Pierwotnie wywodzi się z Walencji i występuje w wielu odmianach – z owocami morza, z mięsem kurczaka lub królika lub nawet z kiełbasą chorizo. Podstawowym składnikiem... Czytaj dalej
Hiszpańskie magdalenki – chyba trochę mniej znane niż ich francuskie kuzynki, ale nie mniej (a może nawet bardziej?) pyszne. W Hiszpanii wypieka się je już ponoć od czasów średniowiecznych. Są puszyste, miękkie i... Czytaj dalej
Lekka, zdrowa i mega chrupiąca – taka właśnie jest ta surówka. Nieco słodkawa, z bardzo delikatną nutą czosnku. Świetnie pasuje do potraw z grilla lub innych mięsnych dań – zwłaszcza takich, w których... Czytaj dalej
Przeglądając przepisy kuchni hiszpańskiej, dość często natrafiam na połączenie mięsa i owoców. Niedawno przygotowywałam udka kurczaka po hiszpańsku, które okazały się bardzo dobre, więc i na ten przepis nie trzeba mnie było namawiać... Czytaj dalej
Zostało mi w lodówce kilka plasterków chorizo i tak zrodził się pomysł na proste lecz smaczne śniadanie inspirowane kuchnią Hiszpanii. Pikantny, paprykowy smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z jajkami. To śniadanie praktycznie... Czytaj dalej
„Chleb z pomidorem” brzmi tak banalnie, że aż zadziwiająco. No bo jak to – kromki chleba, masło, plastry pomidora? Nieee... Katalończycy robią to inaczej. Opieczone na grillu grzanki smarują czosnkiem i nacierają połówką... Czytaj dalej
To mój pierwszy chleb na drożdżach z prawdziwego zdarzenia. Od ponad pół roku jemy niemal wyłącznie chleb na zakwasie i trochę zachciało mi się odmiany :) Długo nie czułam się jednak na siłach... Czytaj dalej
Mimo kalendarzowego lata, pogoda nastraja bardziej do jedzenia gulaszu niż chłodników ;) A jako że gulaszu żadnego bardzo dawno nie robiłam, postanowiłam wypróbować tradycyjny kataloński gulasz wołowo-wieprzowy. Gęsty, aromatyczny, z dodatkiem czerwonego wina... Czytaj dalej