­
Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tadżin z klopsikami wołowymi i oliwkami

By 19:15 , ,

W ramach wspólnego gotowania z Martynosią i Panną Malwinną marokańskich tadżinów, przygotowałam tadżin z klopsikami z wołowiny. Do tej pory robiłam tadżiny tylko z mięsa drobiowego, a jako że jagnięcina jest raczej poza... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Soczewica z kiełbasą chorizo

By 13:00 , , , ,

Soczewica z chorizo to jeden z wielu rodzajów tapas, czyli hiszpańskich przekąsek. Właściwie, jest tak sycąca, że podana razem z pieczywem świetnie sprawdzi się na obiad w chłodniejszy dzień. Przepis dość prosty, ale... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Namura / basbousa

By 07:00 , ,

Namura to bardzo popularne w arabskiej kuchni ciasto z semoliny. Często występuje także pod nazwą basbusa lub harisa (nie mylić z harissą - pastą z chili). Ciasto to nie zawiera jajek. Jest dość... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Marokańskie krokieciki briouats z warzywami

By 19:10 , , ,

Arabskie briouats to chrupiące krokieciki sprzedawane jako przekąska na marokańskich straganach. Mogą mieć przeróżne nadzienia jak i kształty. Najczęściej spotyka się briouats w kształcie trójkątów i cygar. Krokieciki te robi się z cieniutko... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Algierska zupa migdałowa

By 13:00 , , , ,

Zupa dość nietypowa. Niby w kuchni polskiej wigilijna zupa migdałowa istnieje od wieków, ale ta arabska wersja jest zupełnie inna. Przede wszystkim nie jest ani mleczna, ani słodka. Smakuje według mnie naprawdę nieźle,... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Kebaby z kurczaka z dipem z awokado

By 07:00 , ,

Po inspirację do wczorajszego obiadu sięgnęłam do przepisów Jamiego Olivera. Chlebków pita nie robiłam od bardzo, bardzo dawna, wybór padł więc na drobiowe kebaby inspirowane kuchnią Maroka :) Dip z awokado nie jest... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Gazpacho z bobu

By 19:00 , ,

W ramach kolejnego wspólnego gotowania z Gin, Mopsikiem i Martynosią przygotowałyśmy nieco inną wersję gazpacho, czyli hiszpańskiego chłodnika. Podstawowy, najpopularniejszy przepis bazuje na pomidorach (klik!), istnieje jednak wiele innych – mniej lub bardziej... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Baba ghanoush

By 13:00 , , ,

Baba ghanoush to arabska pasta z upieczonych bakłażanów. Choć nie wygląda zbyt okazale, a jej kolor nie jest hmm... najpiękniejszy, to wbrew pozorom jest zaskakująco smaczna. Pasta ta powinna posmakować nawet osobom, które... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Tabbouleh

By 07:00 , , , , , ,

Tabbouleh to lekka i orzeźwiająca sałatka libańska, której podstawę stanowi kasza bulgur, natka pietruszki i pomidory. Jak ze wszystkimi potrawami, które zyskały choć umiarkowaną sławę, także i ta spotykana jest w wielu wersjach... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Hiszpańskie tosty z sherry

By 19:00 , , ,

Tosty francuskie to idealna opcja na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa. Ciekawym sposobem – choć ewidentnie wykluczającym dzieci ze spożycia tejże potrawy – jest także namoczenie chleba w winie przed smażeniem. Jest to ponoć... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Paella z owocami morza

By 12:57 , , ,

Paella to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich potraw. Pierwotnie wywodzi się z Walencji i występuje w wielu odmianach – z owocami morza, z mięsem kurczaka lub królika lub nawet z kiełbasą chorizo. Podstawowym składnikiem... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Hiszpańskie magdalenki

By 00:00 , , , ,

Hiszpańskie magdalenki – chyba trochę mniej znane niż ich francuskie kuzynki, ale nie mniej (a może nawet bardziej?) pyszne. W Hiszpanii wypieka się je już ponoć od czasów średniowiecznych. Są puszyste, miękkie i... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Surówka z marchewki i papryki z czosnkowym winegretem

By 18:52 , , , ,

Lekka, zdrowa i mega chrupiąca – taka właśnie jest ta surówka. Nieco słodkawa, z bardzo delikatną nutą czosnku. Świetnie pasuje do potraw z grilla lub innych mięsnych dań – zwłaszcza takich, w których... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Kotlety schabowe z pomarańczami

By 12:01 , , ,

Przeglądając przepisy kuchni hiszpańskiej, dość często natrafiam na połączenie mięsa i owoców. Niedawno przygotowywałam udka kurczaka po hiszpańsku, które okazały się bardzo dobre, więc i na ten przepis nie trzeba mnie było namawiać... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach

By 13:56 , , ,

Zostało mi w lodówce kilka plasterków chorizo i tak zrodził się pomysł na proste lecz smaczne śniadanie inspirowane kuchnią Hiszpanii. Pikantny, paprykowy smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z jajkami. To śniadanie praktycznie... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Grzanki pomidorowe / Pan con tomate

By 13:28 , , , , ,

„Chleb z pomidorem” brzmi tak banalnie, że aż zadziwiająco. No bo jak to – kromki chleba, masło, plastry pomidora? Nieee... Katalończycy robią to inaczej. Opieczone na grillu grzanki smarują czosnkiem i nacierają połówką... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Hiszpański chleb rustykalny (Pan Rustico)

By 18:23 , ,

To mój pierwszy chleb na drożdżach z prawdziwego zdarzenia. Od ponad pół roku jemy niemal wyłącznie chleb na zakwasie i trochę zachciało mi się odmiany :) Długo nie czułam się jednak na siłach... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Gulasz kataloński

By 11:36 , , ,

Mimo kalendarzowego lata, pogoda nastraja bardziej do jedzenia gulaszu niż chłodników ;) A jako że gulaszu żadnego bardzo dawno nie robiłam, postanowiłam wypróbować tradycyjny kataloński gulasz wołowo-wieprzowy. Gęsty, aromatyczny, z dodatkiem czerwonego wina... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również