Śledzie w ziołach prowansalskich
To ostatni przepis przed Wielkanocą. Śledzie w ziołach prowansalskich robi się ekspresowo (nie licząc czasu namaczania samych filetów) a smakują naprawdę dobrze i z pewnością znajdą swoich amatorów przy świątecznym stole. Oprócz ziół, dodatkowego śródziemnomorskiego aromatu nadaje także dodatek oliwy.
śledzie w ziołach prowansalskich |
ŚLEDZIE PROWANSALSKIE
- 7 filetów śledziowych,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 duża cebula,
- 1 czubata łyżka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- świeżo mielony pieprz,
- 5 łyżek oliwy,
- 10 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (lub całą noc). Następnie odsączyć, skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki i przełożyć do miski.
Cebulę posiekać, włożyć do osobnej miseczki, zalać wrzątkiem, a po 5 minutach odsączyć na sitku i dodać do śledzi.
Dodać posiekaną natkę, zioła prowansalskie, pieprz oliwę i olej, całość dokładnie wymieszać.
Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
0 komentarze