Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śledzie w ziołach prowansalskich

By 09:22 , ,

To ostatni przepis przed Wielkanocą. Śledzie w ziołach prowansalskich robi się ekspresowo (nie licząc czasu namaczania samych filetów) a smakują naprawdę dobrze i z pewnością znajdą swoich amatorów przy świątecznym stole. Oprócz ziół, dodatkowego śródziemnomorskiego aromatu nadaje także dodatek oliwy. 

śledzie w ziołach prowansalskich


ŚLEDZIE PROWANSALSKIE

  • 7 filetów śledziowych,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 duża cebula,
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 10 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego


Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (lub całą noc). Następnie odsączyć, skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki i przełożyć do miski.
Cebulę posiekać, włożyć do osobnej miseczki, zalać wrzątkiem, a po 5 minutach odsączyć na sitku i dodać do śledzi.
Dodać posiekaną natkę, zioła prowansalskie, pieprz oliwę i olej, całość dokładnie wymieszać. 
Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze