Śledzie z marynowaną papryką
Śledziowym przepisem otwieram tegoroczną serię wielkanocnych przepisów ;) W wielu domach nie może zabraknąć śledzia na świątecznym stole, zatem dla wszystkich wielbicieli tych ryb zamieszczam przepis na śledzie z marynowaną papryką. Kwaskowaty, nieco ostry smak marynowanej papryki doskonale balansuje słodycz rodzynek. Ja użyłam marynowanej papryki wykonanej przez moją Mamę, bo jak wiadomo, domowej roboty przetwory są najlepsze ;) Ale jeśli macie sprawdzoną, dobrą marynowaną paprykę sklepową, możecie z powodzeniem jej użyć.
ŚLEDZIE Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ
- 8 filetów śledziowych,
- 2/3 słoika marynowanej papryki,
- 3-4 łyżki rodzynek,
- 4-5 łyżek ketchupu (łagodnego lub pikantnego, wg uznania),
- 1 cebula,
- 5 łyżek oleju,
- sól i pieprz do smaku
- cukier do smaku (opcjonalnie)
Śledzie namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut.
W tym czasie cebulę pokroić w piórka i lekko posmażyć na oleju. Patelnię z cebulą zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojoną paprykę, ketchup i odsączone rodzynki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gdy całość ostygnie, dodać śledzie i dokładnie wymieszać. Śledzie wraz z sosem przełożyć do miski lub słoika, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
0 komentarze