Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Przymusowa dieta bezmleczno-bezjajeczna, na jakiej jestem już od pewnego czasu, spowodowała, że znacznie więcej eksperymentuję z różnego rodzaju pastami do chleba. Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów jest jedną z bardziej udanych. Świetnie smakuje zarówno jedzona solo na chlebie, jak i jako baza pod wędlinę zamiast masła.
pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów |
- 1 szklanka nasion słonecznika,
- 5 suszonych pomidorów w oleju,
- olej z suszonych pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 10-12 liści bazylii,
- sól i pieprz
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Przesypać do blendera, dodać pomidory w oleju, 4-5 łyżek oleju ze słoika po suszonych pomidorach, czosnek, sok z cytryny, liście bazylii oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość zmiksować na pastę.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać uprażony słonecznik, zmielić 10 s/obr. 8. Słonecznik zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać pomidory w oleju, 4-5 łyżek oleju ze słoika po suszonych pomidorach, czosnek, sok z cytryny, liście bazylii oraz szczyptę soli i pieprzu, zmielić 15 s/obr. 7.
2 komentarze
Też byłam na diecie karmiąc synów, ale nie musiałam rezygnować z mięsa,jedynie jajek i nabiału. Dzieci na szczęście wyrastają z alergii pokarmowych. Będzie ok :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe pasty to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Ta jest dla mnie niezwykle ciekawa, szczególnie za sprawą słonecznika, który jest tutaj podstawą. Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń