Zakwas na żurek
Żurek to najpopularniejsza zupa spożywana na Wielkanoc. A dobry żurek nie może się udać bez dobrego zakwasu. I chociaż zakwas na żurek można kupić w każdym sklepie spożywczym, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie go. Nie jest to trudne, a żurek na domowym zakwasie smakuje naprawdę wyjątkowo.
ZAKWAS NA ŻUREK
- 2/3 szklanki mąki żytniej razowej,
- 600 ml przegotowanej i ostudzonej wody,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 2 ząbki czosnku
Do czystego, litrowego słoika wsypać mąkę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Wlać wodę i całość dokładnie wymieszać.
Na słoik nałożyć kawałek gazy i zabezpieczyć gumką. Nie przykrywać słoika nakrętką - zakwas musi mieć dostęp do tlenu. Słoik z zakwasem pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni.
Przynajmniej raz dziennie (a najlepiej 2-3 razy dziennie) zakwas należy wymieszać - zapobiega to powstawaniu pleśni. Trzeciego dnia zakwas podczas mieszania powinien lekko buzować. Następnego dnia jest gotowy.
Gotowy zakwas powinien mieć kwaśny smak i zapach. Nie powinien być gorzki.
Gotowy zakwas można użyć od razu i ugotować na nim żurek, lub przecedzić przez sitko do nowego słoika, przykryć gazą i odstawić do lodówki na maksymalnie 2 tygodnie.
Przed wlaniem zakwasu do żurku, należy go wymieszać i przecedzić przez sitko.
zakwas na żurek |
0 komentarze