Meksykański omlet wg Jamiego Olivera
Dziś mam dla Was nieco nietypową propozycję śniadaniową - omlet, jakiego prawdopodobnie jeszcze nie jedliście. Pomysł, by omlet nadziać (jak by nie patrzeć) surówką, wydał się nam dość ekscentryczny, a M. był mocno sceptycznie nastawiony i dopiero obecność sera wśród składników nieco rozwiała jego obawy ;)
Surówka, w której klasyczny winegret zamieniony jest na kremowy dip z awokado, jest naprawdę smaczna i z powodzeniem można wykorzystać ją także jako dodatek do dań obiadowych. Delikatny omlet wzbogacony serem cheddar to klasyka sama w sobie. Awokado, kolendra, chili i limonka to składniki charakterystyczne dla meksykańskiej kuchni i choć poniższy przepis nie jest tradycyjnym meksykańskim daniem, to z pewnością widać sporą inspirację kuchnią tego kraju.
omlet meksykański Jamiego Olivera |
MEKSYKAŃSKI OMLET
(przepis na 2 porcje)
- 4 jajka,
- 1/2 dojrzałego awokado,
- 1 limonka,
- 3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1/2 małej cebuli,
- 1 mała marchewka,
- 1/4 małej główki białej kapusty,
- 1/2 czerwonej papryczki chili,
- 4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej cheddar),
- sól i pieprz
Awokado oddzielić łyżką od skórki, miąższ przełożyć do blendera. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 limonki, 1 łyżkę posiekanej kolendry i jogurt. Całość zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cebulkę posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na szatkownicy w zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę cienko poszatkować (ręcznie lub na szatkownicy). Warzywa przełożyć do miski, dodać sos z awokado, pozostałe 2 łyżki kolendry i pokrojone w cienkie plasterki chili. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby ponownie doprawić.
2 jajka starannie roztrzepać w misce z 1 łyżką wody, szczyptą soli i odrobiną pieprzu.
Na średniej wielkości patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wylać masę jajeczną równomiernie rozprowadzić cienką warstwą po całej powierzchni patelni. Posypać połową sera i smażyć na niezbyt dużym ogniu, aż jajka się zetną, a ser nieco przytopi. Nie obracać omletu na drugą stronę! Omlet zsunąć na talerz serową stroną do góry. Nałożyć połowę surówki z kapusty i ostrożnie zrolować.
W ten sam sposób usmażyć i przygotować drugi omlet.
Omlety podawać z ćwiartkami pozostałej połówki limonki do skropienia. Można udekorować dodatkowymi plasterkami chili i listkami kolendry.
(przepis z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" J. Olivera")
omlet meksykański |
1 komentarze
Mniamm muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń