Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami
Wielkanoc białą kiełbasą stoi - w wielu domach przygotowuje się ją na różne sposoby, najczęściej zapiekaną. Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami, boczkiem i cebulą nie tylko świetnie smakuje, ale i nie wymaga dużego nakładu pracy. Efekt gwarantowany :)
biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami i boczkiem |
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA ZE ŚLIWKAMI
- 4 białe kiełbasy,
- 1 garść suszonych śliwek,
- 100 g wędzonego boczku w kawałku,
- 2 średnie cebule,
- sól i pieprz,
- suszony majeranek,
- suszony tymianek,
- olej
Obrane cebule pokroić w piórka.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem i ułożyć na dnie połowę cebuli i połowę śliwek. Posypać szczyptą soli, pieprzu, majeranku i tymianku. Kiełbasy ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i ułożyć na cebuli i śliwkach. Posypać pozostałą cebulą i śliwką, ponownie oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w paseczki boczek. Kiełbasy skropić niewielką ilością oleju.
Piec w 200°C przez 40-45 minut.
(inspiracja stąd)
2 komentarze
Czy to ma być kiełbasa biała surowa? Bardzo proszę o odpowiedź?
OdpowiedzUsuńMożna użyć zarówno parzonej jak i surowej. Ja akurat użyłam parzonej, bo taką miałam, ale surowa nadaje się tak samo :)
Usuń