Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ekspresowe chili sin carne

By 08:56 , , , ,

Chili sin carne, czyli "bez mięsa" to wegetariańska wersja klasycznego dania kuchni tex-mex. Mieloną wołowinę zastępuje się soczewicą, a czasami granulatem sojowym. Poniższy przepis jest wersją ekspresową, doskonałą, gdy nie mamy wiele czasu lub jesteśmy zbyt zmęczeni na dłuższe pichcenie w kuchni. W tym chili sin carne użyłam soczewicy z puszki, co pozwoliło skrócić czas przygotowania do minimum. 
Wprawdzie do klasycznego chili con carne nie dodaje się kukurydzy, ja jednak pozwoliłam sobie na małe odstępstwo od tradycji ;)

chili sin carne z soczewicą

EKSPRESOWE CHILI SIN CARNE
(przepis na 5 porcji)

  • 2 puszki soczewicy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2-1 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • świeża kolendra do dekoracji


W głębokiej patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Dodać posiekaną cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę papryki, smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać odsączoną soczewicę i pół szklanki wody, gotować 5 minut, następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść soczewicę, ale niezbyt dokładnie - tak, by część ziaren pozostała w całości. 
Dodać pomidory z puszki, odsączoną fasolę i kukurydzę, słodką i ostrą paprykę w proszku, kumin i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
Na koniec posypać danie listkami kolendry.

Podawać z ryżem lub plackami tortilla (kupionymi lub domowej roboty)

chili sin carne z soczewicą

szybkie chili sin carne

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze