Obsługiwane przez usługę Blogger.

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

By 08:47 , ,

Wielkanoc białą kiełbasą stoi - w wielu domach przygotowuje się ją na różne sposoby, najczęściej zapiekaną. Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami, boczkiem i cebulą nie tylko świetnie smakuje, ale i nie wymaga dużego nakładu pracy. Efekt gwarantowany :)


biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami i boczkiem

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA ZE ŚLIWKAMI
  • 4 białe kiełbasy,
  • 1 garść suszonych śliwek,
  • 100 g wędzonego boczku w kawałku,
  • 2 średnie cebule,
  • sól i pieprz,
  • suszony majeranek,
  • suszony tymianek,
  • olej

Obrane cebule pokroić w piórka. 
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem i ułożyć na dnie połowę cebuli i połowę śliwek. Posypać szczyptą soli, pieprzu, majeranku i tymianku. Kiełbasy ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i ułożyć na cebuli i śliwkach. Posypać pozostałą cebulą i śliwką, ponownie oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w paseczki boczek. Kiełbasy skropić niewielką ilością oleju.
Piec w 200°C przez 40-45 minut.


(inspiracja stąd)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Czy to ma być kiełbasa biała surowa? Bardzo proszę o odpowiedź?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć zarówno parzonej jak i surowej. Ja akurat użyłam parzonej, bo taką miałam, ale surowa nadaje się tak samo :)

      Usuń