Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto kokosowo-borówkowe

By 21:21

Pyszne ciacho idealne na letnie popołudnia. Połączenie kokosa i borówek amerykańskich jest wyjątkowo udane :) W tym przepisie kruche ciasto zawiera dodatek mąki ziemniaczanej. Sprawia ona, że struktura ciasta jest bardziej sypka i delikatna. Z tego powodu ciasto nie najlepiej się wałkuje i należy nim po prostu wylepić foremkę. Efekt końcowy po upieczeniu jest jednak doskonały :)


ciasto z borówkami amerykańskimi i kokosem


CIASTO KOKOSOWO-BORÓWKOWE
kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 170 g masła,
  • 1 jajko

budyń kokosowy:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 puszka (400 g) mleka kokosowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

kruszonka kokosowa:
  • 120 g mąki pszennej,
  • 130 g schłodzonego masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 50 g mąki ziemniaczanej

+ 1,5 szklanki borówek amerykańskich


Kruche ciasto: obie mąki i cukier przesypać do miski, dodać masło i rozdrobnić w palcach, aż powstanie kruszonka. Wbić jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto. 
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno i boki formy i odstawić do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kruchy spód piec ok. 25 minut, aż nabierze złocistego koloru. Jeśli w czasie pieczenia boki ciasta osuną się na dół, mniej więcej w połowie pieczenia można za pomocą łyżki uformować je na właściwe miejsce.

W czasie pieczenia przygotować budyń: mleko kokosowe, 1 szklankę mleka i cukier zagotować w rondlu. W pozostałej szklance mleka rozmieszać budyń i wlać go do gprącegę mleka. Gotować, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Kruszonka: Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier oraz wiórki. Dodać pokrojone masło i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka.

Na zapieczonym spodzie równomiernie ułożyć borówki. Przykryć je gorącym budyniem i posypać kruszonką. Formę z ciastem ponownie włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut, aż kruszonka zrobi się złocista.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

ciasto z borówkami amerykańskimi i kokosem
ciasto z borówkami amerykańskimi i kokosem


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze