Filety z kurczaka po hiszpańsku
Jak co roku, pomidory na mojej działce obrodziły ponad wszelką miarę, zatem od pewnego czasu wieczorami przetwarzam całe kilogramy na przeciery i sosy do słoików. Intensywnie szukam także wszelakich inspiracji na obiady z wykorzystaniem pomidorów. Smak i aromat samodzielnie wyhodowanych, dojrzewajacych w słońcu pomidorów nie ma sobie równych.
Ostatnio przygotowałam szybki i nieskomplikowany obiad inspirowany kuchnią Hiszpanii. Filet z kurczaka duszony jest w pomidorowym sosie z wędzoną szynką serrano.
FILETY Z KURCZAKA PO HISZPAŃSKU
(przepis na 2 porcje)
- 2 małe filety z kurczaka (po ok. 150 g),
- 1 łyżka mąki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,,
- 1 nieduża cebula,
- 3 plastry szynki serrano,
- 1 ząbek czosnku,
- 1.2 czerwonej papryki,
- 400 g dojrzałych pomidorów (sparzonych, bez skóry i części nasiennej) lub 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka świeżego, posiekanego estragonu lub 1/2 łyżeczki suszonego,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól i pieprz,
- oliwa
Mąkę wymieszać na talerzu razem z papryką w proszku i granulowanym czosnkiem. Filety oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oliwie. Przełożyć na talerz, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, szynkę w paseczki, a czosnek na plasterki. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić cebulę. Smażyć 2-3 minuty, a gdy się zeszkli, dodać szynkę, paprykę i czosnek. Smażyć kolejne 2-3 minuty, uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać pomidory, estragon i posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Do sosu pomidorowego dodać obsmażone wcześniej filety z kurczaka, całość gotować jeszcze 7-8 minut, aż sos ładnie się zagęści.
Podawać z ryżem, frytkami lub ziemniakami.
0 komentarze