Obsługiwane przez usługę Blogger.

Filety z kurczaka po hiszpańsku

By 18:25 , ,

Jak co roku, pomidory na mojej działce obrodziły ponad wszelką miarę, zatem od pewnego czasu wieczorami przetwarzam całe kilogramy na przeciery i sosy do słoików. Intensywnie szukam także wszelakich inspiracji na obiady z wykorzystaniem pomidorów. Smak i aromat samodzielnie wyhodowanych, dojrzewajacych w słońcu pomidorów nie ma sobie równych.
Ostatnio przygotowałam szybki i nieskomplikowany obiad inspirowany kuchnią Hiszpanii. Filet z kurczaka duszony jest w pomidorowym sosie z wędzoną szynką serrano.



FILETY Z KURCZAKA PO HISZPAŃSKU
(przepis na 2 porcje)

  • 2 małe filety z kurczaka (po ok. 150 g),
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 plastry szynki serrano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1.2 czerwonej papryki,
  • 400 g dojrzałych pomidorów (sparzonych, bez skóry i części nasiennej) lub 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego estragonu lub 1/2 łyżeczki suszonego,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz,
  • oliwa


Mąkę wymieszać na talerzu razem z papryką w proszku i granulowanym czosnkiem. Filety oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć w mące i  obsmażyć z obu stron na oliwie. Przełożyć na talerz, odstawić. 
Cebulę pokroić w piórka, szynkę w paseczki, a czosnek na plasterki. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić cebulę. Smażyć 2-3 minuty, a gdy się zeszkli, dodać szynkę, paprykę i czosnek. Smażyć kolejne 2-3 minuty, uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać pomidory, estragon i posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Do sosu pomidorowego dodać obsmażone wcześniej filety z kurczaka, całość gotować jeszcze 7-8 minut, aż sos ładnie się zagęści. 

Podawać z ryżem, frytkami lub ziemniakami.

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze