Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto cukiniowe z malinami

By 10:08

Cukinia świetnie sprawdza się w wielu potrawach, również w ciastach. Do tej pory na blogu zamieściłam kilka fajnych przepisów na ciasta z cukinią: 



Tym razem zapraszam na łatwe ciasto cukiniowe z malinami z lukrem i cytrynową nutą. Doskonałe do filiżanki herbaty lub kawy. Tak jak w innych wypiekach z cukinią, również w tym cieście warzywo to jest zupełnie niewyczuwalne - nadaje jedynie wilgotności.
Do przepisu użyłam żółtej cukinii, której nie obierałam. Równie dobrze sprawdzi się zielona cukinia, wówczas w cieście mogą być widoczne zielone paseczki (chyba, że ją obierzecie ze skórki).

ciasto z cukinią i malinami

CIASTO CUKINIOWE Z MALINAMI

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego),
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 szklanka cukinii startej na tarce o dużych oczkach,
  • 1-1,5 szklanki malin


lukier:

  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier puder


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Podłużną foremkę o dł. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksując, stopniowo dodawać olej. Następnie wlać sok z cytryny i dodać skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować - tylko do momentu połączenia się składników. Dodać startą cukinię (nie odciśniętą z soków) i łyżką połączyć ją z ciastem. Na koniec dodać maliny i jeszcze raz łyżką delikatnie wmieszać je w ciasto.
Ciasto cukiniowe przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 

Gdy ciasto ostygnie, przygotować lukier: sok z cytryny lekko podgrzać, następnie mieszając trzepaczką, dodać tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Lukrem polać ciasto.


ciasto cukiniowe z malinami

ciasto cukiniowe z malinami

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. super wygląda; cukiniowego jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Szklanka cukinii takiej uklepanej,czy lekko wrzuconej ;) Ile to może być gramm?

    OdpowiedzUsuń
  3. Link do muffinek nie działa.

    OdpowiedzUsuń