Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cynamonowo-orzechowe ciasto z cukinią

By 15:50

To ciasto pojawia się na naszym stole regularnie co roku, zawsze przy okazji cukiniowego sezonu. Pamiętam, jak zaskoczeni byliśmy tym dodatkiem cukinii za pierwszym razem. Później tego typu ciasta stały się bardzo popularne na blogach, a odkąd zobaczyłam przepis na ciasto z dodatkiem kiszonej kapusty, nic mnie chyba już nie zdziwi ;)
Ciasto cukiniowe jest delikatne i aromatyczne. Cukinia nie jest wyczuwalna smakowo, natomiast dodaje ona wilgotności ciastu. Przepis jest nieskomplikowany, a ciasto zawsze się udaje. Śmiało polecam :)

Przepis pochodzi z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz". Składniki dostosowane są do formy 25 x 30 cm, ja tym razem użyłam nieco za dużej i ciasto wyszło niższe niż powinno, jednak pyszne jak zawsze ;)


Photobucket

CYNAMONOWO-ORZECHOWE CIASTO Z CUKINIĄ
 400g cukinii, 
3 jajka, 
320g cukru,
200ml oleju, 

100g posiekanych orzechów włoskich, 
420g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
mała szczypta sody,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
do polania ciasta:
gotowa polewa czekoladowa lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady + ok. 80ml śmietanki 30%

Umytą, nie obraną cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na papkę) i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, wlać najpierw olej, a później mąkę. Dodać orzechy i wymieszać. Cukinię odcisnąć w rękach z soku, który puściła
(niezbyt mocno) i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto ostygnie, polać go polewą (gotową lub zrobioną z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady).



Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Ciasta z cukinią są pyszne i fajnie wilgotne. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam, ale skoro na marchewkowe miałam odwagę to i na takie trzeba by było się odważyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia w cieście jeszcze przede mną :)
    zachęcająco wygląda, podoba mi się skład :)
    a ciacho z kiszoną kapustą na serio bardzo smaczne ;) hi hi

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie zaczyna się sezon cukiniowy, przyniosłam właśnie pierwszą cukinię z ogrodu. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się pysznie. Ciasto z cukinią jest smakowite, a do tego orzechy , cynamon - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. już czuję ten oszałamiający smak!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe;-) My niedługo będziemy piec chlebek z dodatkiem cukinii, a widząc Twój przepis jestem o efekt spokojny;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też pieczemy takie w domku, jest przepyszne.Od Twojego różni go tylko to, że na ciasto przed wylaniem polewy czekoladową kładę warstwę dżemu najlepiej kwaśnego. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mogę użyć mąki bezglutenowej zamiast zwykłej?

    OdpowiedzUsuń
  10. trix, niestety nie mam żadnego doświadczenia z mąką bezglutenową, dlatego nie mam pojęcia, czy wówczas ciasto się uda :(

    OdpowiedzUsuń