Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kremowa zupa kokosowo-bananowa

By 16:57 ,

Suplementacji wakacji ciąg dalszy - czyli jak zrekompensować sobie brak wakacyjnego wyjazdu chociaż w malutkim stopniu ;)
Zupa rodem z Karaibów. Bardzo egzotyczna i nietypowa w smaku. Niby lekko słodka, ale nie do końca. Charakterystyczne dla karaibskiej kuchni jest używanie bananów nie tylko do słodkich deserów i ciast, ale również do dań wytrawnych. Przepis podawał, że można ją spożywać także na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Spróbowałam, ale jednak wolę wersję na ciepło ;)
Przepis zaczerpnięty z książeczki „Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska”. 







KREMOWA ZUPA KOKOSOWO-BANANOWA
(4 porcje)

  • 4 banany,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • listki świeżej kolendry

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Banany ułożyć na blasze i piec przez 25 minut. Wyjąć i obrać ze skórek. Odkroić kilka plastrów i odłożyć do dekoracji.
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać banany, wlać mleko kokosowe i zmiksować.
Każdą porcję zupy posypać przed podaniem posiekaną kolendrą i ozdobić odłożonymi plasterkami bananów.


 

trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. banany i cebula.. i czosnek..ach, jakie to niebanalne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mirabelko, przymierzałam się kiedyś do zupy bananowej: miałam taką książkę "Kuchnia karaibska" i właśnie tam zupa bananowo-kokosowa była wymieniona jako jedna z podstawowych potraw...

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa zupa. Musi być pyszna ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, Ty mnie chyba nie przestaniesz zaskakiwać. :)Lubię takie orientalne połączenia, więc chyba zaufałabym Ci i skusiła się na taką zupę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka zupka to prawie jak deser;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. no proszę jakie ciekawe smaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione składniki a całość wyszła niesmaczna :( subiektywne moje zdanie: nie polecam.

    OdpowiedzUsuń