Ciasto jogurtowo-morelowe
Wspaniałe ciasto na letnie popołudnie. Lekki biszkopt, delikatna masa jogurtowa, słodkie morele i odrobina chrupiących pistacji świetnie się komponują. Bazowałam na przepisie z książeczki „Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, ale dużo w tym przepisie pozmieniałam i zrobiłam po swojemu. Polecam – póki możemy kupić świeże morele :)
ciasto z morelami i musem jogurtowym |
biszkopt:
- 2 jajka,
- 100 g cukru pudru,
- 50 ml oleju,
- 120 g mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli
- 1 duże opakowanie (500g) jogurtu morelowego lub brzoskwiniowego,
- 150ml śmietanki kremówki,
- 1 czubata łyżka cukru pudru,
- 12 g żelatyny
- 450-500g świeżych moreli,
- 200ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 opakowanie śmietan-fixu,
- orzeszki pistacjowe,
- listki mięty lub melisy
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal miksując, wlać olej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto zupełnie wystygnie, wyjąć je z formy, zdjąć papier, ponownie umieścić w tortownicy i zacisnąć obręcz.
Masa jogurtowa: Jogurt dosłodzić cukrem pudrem i wymieszać. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić, podgrzewając w garnku z gorącą wodą. Dodać kilka łyżek jogurtu i wymieszać – w ten sposób „zahartujemy” żelatynę i unikniemy ryzyka, że zbije się w kłaczki. Wlać do reszty jogurtu, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć, dodać ubitą śmietankę, wymieszać delikatnie łyżką i rozłożyć na biszkopcie. Wstawić do lodówki.
W tym czasie z umytych moreli wyjąć pestki, podzielić owoce na połówki i chwilę obgotować w niewielkiej ilości osłodzonej wody. Wystudzić i ułożyć na cieście. Schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan-fix. Udekorować ciasto za pomocą szprycy, ozdobić orzeszkami pistacjowymi i listkami mięty/melisy.
7 komentarze
Uwielbiam takie ciasta i morele, więc na pewno jest pyszne :D
OdpowiedzUsuńLeciutkie i orzeźwiające :) w sam raz na taką pogodę jak dziś :) Zapisuję oczywiście ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:) Chyba się skuszę i upiekę :)
OdpowiedzUsuńcudnie wyglada...poprosze kawalek...:)
OdpowiedzUsuńcudne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale wygląda, te morele na wierzchu wyglądają jak małe słoneczka :)
OdpowiedzUsuń