Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto jogurtowo-morelowe

By 13:19

Wspaniałe ciasto na letnie popołudnie. Lekki biszkopt, delikatna masa jogurtowa, słodkie morele i odrobina chrupiących pistacji świetnie się komponują. Bazowałam na przepisie z książeczki „Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, ale dużo w tym przepisie pozmieniałam i zrobiłam po swojemu. Polecam – póki możemy kupić świeże morele :)

ciasto z morelami i musem jogurtowym

CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE
biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 50 ml oleju,
  • 120 g mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
masa jogurtowa:
  • 1 duże opakowanie (500g) jogurtu morelowego lub brzoskwiniowego,
  • 150ml śmietanki kremówki,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • 12 g żelatyny
na wierzch:
  • 450-500g świeżych moreli,
  • 200ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 opakowanie śmietan-fixu,
  • orzeszki pistacjowe,
  • listki mięty lub melisy

Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal miksując, wlać olej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto zupełnie wystygnie, wyjąć je z formy, zdjąć papier, ponownie umieścić w tortownicy i zacisnąć obręcz.

Masa jogurtowa: Jogurt dosłodzić cukrem pudrem i wymieszać. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić, podgrzewając w garnku z gorącą wodą. Dodać kilka łyżek jogurtu i wymieszać – w ten sposób „zahartujemy” żelatynę i unikniemy ryzyka, że zbije się w kłaczki. Wlać do reszty jogurtu, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć, dodać ubitą śmietankę, wymieszać delikatnie łyżką i rozłożyć na biszkopcie. Wstawić do lodówki.

W tym czasie z umytych moreli wyjąć pestki, podzielić owoce na połówki i chwilę obgotować w niewielkiej ilości osłodzonej wody. Wystudzić i ułożyć na cieście. Schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan-fix. Udekorować ciasto za pomocą szprycy, ozdobić orzeszkami pistacjowymi i listkami mięty/melisy.



Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta i morele, więc na pewno jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Leciutkie i orzeźwiające :) w sam raz na taką pogodę jak dziś :) Zapisuję oczywiście ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale:) Chyba się skuszę i upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie wyglada...poprosze kawalek...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wspaniale wygląda, te morele na wierzchu wyglądają jak małe słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń